Това се случва, ако налеете течност за чистачки в отвора за масло

https://www.24chasa.bg/avto/article/9622382 www.24chasa.bg

Течност за чистачки, масло, охлаждаща течност и понякога дори добавката AdBlue: колите имат много отвори за пълнене под капака, за да се доливат всякакви течности. Понякога нещата се объркват и това веднага може да има скъпи последствия.

Собственикът или собственичката на Mini, случайно e излял течност за миене на предното стъкло в отвора за пълнене на маслото на двигателя. Това не трябва да представлява проблем, ако веднага откриете грешката си - например, когато затворите капачката, видите, че върху нея има думата OIL.

Но в този случай, според сайта TopGear.nl, течността за чистачки е била около пет литра и е налята при работещ двигател. Скоро химическите компоненти на течността и маслото за миене на предното стъкло се стопили и са се слели във вид на паста, която веднага проникнала във всички ъгли на двигателя и изпускателната система. В резултат на това двигателя започнал да пуши и веднага се нуждаел от основен ремонт.

Шансът е сравнително малък, но ако случайно излеете течност за чистачки в маслото, не трябва да стартирате двигателя. Може да изтеглите колата до най-близкия сервиз. Там ще източат маслото, така че да няма шанс да се смеси с течността и да се образува тази странна емулсия, която да повреди тотално мотора.