Toyota затваря завод за две седмици поради недостиг на чипове

https://www.24chasa.bg/avto/article/9634139 www.24chasa.bg

Toyota спира производството на завода в Чехия за две седмици поради недостиг на компютърни чипове. Японската компания произвежда модела Aygo за европейския пазар в индустриалния град Колин, западно от Прага.
Toyota вече страдаше поради лошото зимно време в САЩ, което доведе до забавяне на производството на доставчиците на суровини за автомобилната индустрия.

Пожар в едно от полупроводниковите съоръжения на Renesas Electronics вероятно ще окаже голямо влияние върху предлагането на чипове за автомобилната индустрия, не само за Toyota.
Renesas е един от най-големите доставчици на автомобилни чипове и трябваше да спре производството в свой японски завод в петък, след като пожар избухна в едно от помещенията. Съоръжението ще спре работа поне за месец.

Автомобилните ппроизводители се борят да продължат да работят на фона на недостига на чипове, причинен от нарастващото търсене на лаптопи, таблети и домашна електроника заради пандемията.
Renesas произвежда различни чипове, използвани в колите, като сензори, компоненти, които управляват захранването, батерии и части, които захранват дисплеите на таблото.

Други производители на автомобили като Honda и Nissan наскоро също бяха принудени да спрат производството.

През февруари от фабриката на Volvo в белгийския Гент признаха, че ситуацията с доставка на електронни чипове е критична. Недостигът на полупроводници в световен мащаб застраши и производството на Audi в Брюксел.
Съвременните високотехнологични автомобили имат чипове в 100 възли и компонента, а липсата им прави невъзможно производството.