Искат 50 млн. държавни пари за бонуси при покупка на нови коли

https://www.24chasa.bg/avto/article/9650478 www.24chasa.bg

Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП) излезе с предложение да се осигури бюджет от 50 милиона лева за държавни бонуси, които да се предоставят при покупка на нови моторни превозни средства и връщане за скрап на автомобили на възраст над 15 години. При покупка на електрически коли да се полагат 10 000 лева, при автомобили с с хибридно/плъгин хибрид задвижване (HEV/PHEV) - 7500 лв. и с екологична категория Евро 6d - 5000 лв.
Ако се осъществи програмата, ще обхване подмяната на 9000 броя остарели автомобили, са пресметнали от асоциацията.

"България значително изостава от другите европейски страни по отношение на използването на екологични и безопасни превозни средства и към настоящия момент автопаркът в нашата държава е отчайващо стар, морално и физически. Делът на автомобилите, които са на възраст над 15 години, вече достигна безпрецедентните 75%.
Връзката между възрастта на автомобилите и тяхната сигурност, безопасност и надеждност е задълбочено изследвана и многократно доказана в световен мащаб. Използването на стари коли, в лошо техническо състояние, без да са оборудвани със съвременни технологии за безопасност и екологичност, пряко води до значително по-висока смъртност при пътни произшествия и до замърсяване на въздуха с вредни емисии, което също е изключително важен фактор за продължителността и качеството на живота, който водим в нашата страна", се казва в официалното становище.

"Асоциацията на автомобилните производители в България предложи създаването на подобна скрапинг програма в България, през изминалата година, но все още няма отговор от съответните интституции. Въведените в европейските държави подобни програми с икономически стимул за увеличаване на пазарното търсене на нови автомобили са подобрили значително състоянието на автопарка в тези страни, намалили са броя на ПТП и са подобрили състоянието на чистотата на въздуха", добавят от управителния съвет на вносителите на нови автомобили.

От асициацията дават за пример и скрапинг програмата на съседна Румъния. Правителството на комшиите обяви, че увеличава с 15% бюджета за 2021 година на програмата за замяна на старите автомобили от автопарка на държавата с нови чрез връщане за скрап. Програмата е въведена преди повече от 10 години и подпомага успешно процеса за обновяване на автопарка на северната ни съседка. Очакава се между 55 000 и 60 000 собственици на остарели МПС в Румъния да се възползват през тази година и да подменят автомобилите си с нови, екологични и безопасни, във време на тежка пандемична и икономическа криза.
Съгласно условията на програмата, собстениците на стари автомобили ще получават 1 500 евро при връщане за скрапиране на техните МПС и съответно 10 000 евро бонус при покупката на ново електрическо превозно средство и 4 500 евро при покупката на плъг-ин хибрид.
Очакванията на правителството на Румъния са чрез тази мярка да се подобри качеството на автопарка, да намалеят значително жертвите при пътни инциденти и да се подобри качеството на въздуха в големите градове.