Предлагат "вечерен час" за 70-годишните шофьори със заболявания във Великобритания

https://www.24chasa.bg/avto/article/9671474 www.24chasa.bg

Рисковете на шофирането на хора в напреднала възраст е тема на сериозен дебат във Великобритания. Специалистите предлагат шофьорите на възраст над 70 години, които имат сериозни придружаващи заболявания и могат да повлияят на шофирането, да им бъдат наложени някои забрани при карането на кола, като например "вечерен час" през нощта или ограничения за броя на изминатите километри.

Предложението е възрастните шофьори да могат да се отдалечават на 36 до 48 километра от дома си. Тези ограничения ще се налагат на пенсионерите с шофьорски книжки, които страдат от диабет (ако използват инсулинова терапия), болест на Паркинсон или деменция.

Всички шофьори в Обединеното кралство трябва да подновят книжките си в Агенцията за лицензиране, когато навършат 70-годишна възраст, и да споделят дали страдат от определени състояния и заболявания, които могат да попречат на способността им да шофират.

Великобритания е една от страните с най-ниска смъртност от инциденти с автомобили - едва 2,9 смъртни случая годишно на 100 000 жители.