Huawei инвестира 1 млрд. долара в електрически коли с автопилот с пробег над 1000 км

https://www.24chasa.bg/avto/article/9702862 www.24chasa.bg

Китайската технологична компания Huawei ще инвестира около милиард долара (840 милиона евро) тази година за електрически автономни автомобили. Компанията иска да се конкурира с Tesla и китайския мобилен гигант Xiaomi, който също е с мераци да сглобява коли.

Huawei, най-известна със своето телеком оборудване и смартфони, влиза в партньорство с три китайски автомобилни компании: BAIC Group, Chongqing Changan Automobile и Guangzhou Automobile Group, като логото на Huawei трябва да се появи на автомобилите, направени с тези производители.

Изпълнителният директор на Huawei Ерик Сю уверява, че компанията разполага с технология, която позволява на автомобилите да изминават повече от 1000 километра и то без човешка намеса. Като се съсредоточи силно върху електрическите автомобили, Huawei може да се възползва от нови пазари. Сега китайският гигант страда от американските санкции при продажбата на телекомуникационното си оборудване. Според Вашингтон Huawei има тесни връзки с китайските военни и съществува риск от шпионаж.

Друга мощна компания за производство на мобилни телефони - Xiaomi, обяви в края на март, че ще изпомпва около 10 милиарда долара (8,4 милиарда евро) в развитието на електрически и автономни автомобили през следващите десет години.