Renault ограничава максималната скорост на 180 км/ч

https://www.24chasa.bg/avto/article/9748453 www.24chasa.bg

Renault ще ограничи максималната скорост на всички свои модели на 180 км/ч, включително и на тези от дъщерната компания Dacia. Въвеждането на лимита влиза в сила от следващата година, съобщи главният изпълнителен директор на френския производител Лука де Мео на годишното събрание на акционерите. Ограничението няма да засегне само спортните коли Alpine.

Лука де Мео аргументира решението за "спъването" на автомобилите с факта, че над 33% от инцидентите на пътя със смъртоносен изход стават заради висока скорост.

Всички бъдещи модели на Renault ще получат специален ограничител на скоростта Safe Guardian, който ще използва данни за локацията на автомобила и ще чете пътните знаци.

Програмата за превантивна безопасност действа в три области. Първата е „Оценката за безопасност", която ще анализира данните за шофиране, използвайки сензори, разположени на автомобила. Другата е "Треньорът по безопасност“, която ще обработва пътни и трафик данни, за да информира шофьорите за потенциални рискове по техния маршрут и ще дава предупреждения в реално време за застрашените райони.

Третата програма включва безопасен механизъм, който ще се задейства автоматично в случай на опасност (твърде опасен завой, загуба на управление на волана за продължителен период, сънливост и други).

В допълнение към поетите ангажименти за електрификация, според които до 2025 г. 65% и до 2030 г. – 90% от продажбите на марката Renault в Европа ще бъдат на електрически автомобили, Групата се стреми да постигне въглероден неутралитет в Европа през 2040 г. и в целия свят през 2050 г.