В Беларус забраниха продажбите на Skoda, дори и на употребяваните коли

https://www.24chasa.bg/avto/article/9766934 www.24chasa.bg

От 5 май в Беларус влезе в сила забрана за продажбата на всички модели Skoda - нови и употребявани. Официалната причина за това решение е отказът на чешката компания да спонсорира Световното първенство по хокей на лед, което трябваше да се проведе в страната. Столицата Минск трябваше да приеме шампионата за мъже съвместно с Рига от 21 май до 6 юни.

Международната федерация отне домакинството от Беларус заради сложната политическа обстановка в страната след изборите през миналата година и отношението на Александър Лукашенко към пандемията от коронавирус.

Указът на президента Лукашенко предвижда въвеждане на забрана за внос и продажба и на стоки на редица други марки въз основа на това, че те се произвеждат в страната, която е приложила различни санкции срещу Беларус. Сред забранените марки, освен Skoda, са маслата Liqui Moly, козметиката на Nivea и други.

На уебсайта на вносителя се казва, че вносът и продажбата на автомобили Skoda са преустановени в цялата страна, "докато не бъдат изяснени обхватът и механизмът на прилагане на влязлата в сила забрана". Представителите на Skoda ще се свържат индивидуално с всеки клиент, който вече е подписал договор за покупка на автомобил.

Според Беларуската автомобилна асоциация през 2020 г. в страната са продадени 52 678 нови коли, включително 3682 автомобила на Skoda. По продажби чешката марка заема шестото място.