До 5 г. електрическите коли стават по-евтини от бензиновите

https://www.24chasa.bg/avto/article/9782634 www.24chasa.bg

Електрическите превозни средства ще бъдат по-евтини от бензиновите автомобили от 2027 г., се твърди в ново изследване. Според него това е така, защото разходите за батериите ще падат, а търсенето на автомобилите на ток постоянно нараства.

Докладът е публикуван от агенцията BloombergNEF, която е специализирана в анализите на електрическите автомобили. Според докладът производствените разходи за семейни електрически автомобили и джипове вече ще бъдат по-ниски от тези за бензиновите автомобили до 2026 г.

Година по-късно електрическият градски автомобил също ще е по-евтин от бензиновия си вариант. През 2030 г. разходите за покупката и обслужването на една електрическа кола ще бъдат дори с 58 процента по-ниски от 2020 г. Причината, според доклада, е основно в това, че батериите ще станат по-евтини.

Според проучването по-ниските разходи на потенциалните клиенти ще причинят рязко увеличение на търсенето на електрическите коли. Дори се прогнозира, че достъпността на електрическите автомобили ще доведе до 100-процентост при продажбите на нови леки автомобили в Европа до 2035 г.

С правилните мерки, като укрепване на инфраструктурата за зареждане на електрическите возила и въвеждането на по-строги стойности на емисии на CO2 за автомобилите с двигател с вътрешно горене, това ще бъде реалност, твърди се в изследването.

Зелените партии в Европа използват документа, за да подчертаят, че до 2035 г. трябва да има забрана за продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили в цяла Европа. Редица европейски държави искат забрана за продажбата на тези модели от 2030 г.

В момента обаче 81 процента от 15 000 анкетирани шофьори в Англия смятат, че електрическите автомобили все още са твърде скъпи, за да си ги купят.