Обвиниха и Renault в "Дизелгейт"

https://www.24chasa.bg/avto/article/9871067 www.24chasa.bg

Френските прокурори повдигнаха обвинение срещу Renault по дело за измама с дизеловите емисии. Разследването срещу автомобилния производител се провежда от 2017 г. и вече е установено, че някои модели на марката генерират 10 пъти повече емисии на азотен оксид, отколкото е разрешено от изискванията на ЕС за екостандартите. Засегнати са всички двигатели от поколения Евро 5 (2009-2011 г.) и Евро 6B (2013-2017 г.).

Според разследващите данните са били подценени с помощта на софтуер. Подобна схема бе използвана от Volkswagen, което доведе до "Дизелгейт" и загуби за германския концерн в размер на 35 милиарда евро.

Според Ройтерс, Renault отрича всякакви престъпления и уверява, че автомобилите на марката никога не са били оборудвани с измамен софтуер, който би могъл да намали емисиите по време на тестването. Въпреки това прокуратурата нареди на компанията да внесе гаранция от 24 милиона евро и да предостави банкова гаранция за допълнителни 60 милиона евро за покриване на потенциални щети, свързани с обвинението.

"Renault не се опитва заблуди никого. Това, което се отнася за Volkswagen, не е същото като за Renault. Ние нямаме манипулиращи устройства и никога не сме имали“, заяви главният инженер на компанията Жил Льо Борн.

Според Льо Борн, разликите в обявените от производителя стойности и тези, които са установени в реални условия, се дължат на начините на измерване на вредните емисии.
"При стария стандарт NEDC разминаванията няма да бъдат същите, като при новия", убеден е инженерът на френската компания.