91-годишен поляк се пуска на рали "Кения"!

https://www.24chasa.bg/avto/article/9916618 www.24chasa.bg
СНИМКИ: ФЕЙСБУК/Sobieslaw Zasada

Трикратният европейски рали шампион Собеслав Засада ще застане на старта на WRC Safari Rally в Кения в четвъртък. Любопитната подробност е, че полякът е на 91 години и ще стане най-възрастният участник в световния шампионат и въобще в рали състезание.

Надпреварата в Кения се завръща след 19-годишно прекъсване. Именно тогава е и последната професионална изява зад волана и на Засада, който е трикратен европейски шампион по рали. В Кения Засада ще се състезава с Ford Fiesta R3 в екипа на полския отбор M-Sport. Състезателният Ford Fiesta Rally3 е с мощност 250 к.с. с двигател Ecoboost.

Навигатор на дядото-шофьор е съпругата му Ева, с която са женени от 1952 година и е с него по ралитата в продължение на десетилетия. Ева е участвала заедно със Засада в повече от 50 състезания.

В последното рали в кариерата си - "Сафари", Засада завършва на 12-ото място зад волана на Mitsubishi Lancer. Най-доброто му представяне в африканското рали е през 1972 г., когато пресича финалната линия на второ място зад Хану Микола с Porsche 991, който става първият европоеец, който триумфира в Кения. През същата година полякът печели родното ни рали „Златни Пясъци“ с аванс от над 13 минути пред Йочи Клайнт.

Участвайки в рали Safari 2021, Засада всъщност ще подобри предишния рекорд, принадлежащ на Лейф Волд-Йохансен, който до момента е най-старият пилот, участвал в събитие на WRC. През 1994 г. той седна зад волана на състезателна кола на ралито в Монте Карло, когато бе на 82 години.

"Продължавам да казвам, че животът започва, когато навършиш 90", казва на шега полякът и добавя, че иска да усети разликата в днешните ралита от тези от преди 20 години. Възрастният рали шампион, икономист по образование и известен в страната си като изключително успешен бизнесмен, се надява да завърши четиридневното рали. В специалните етапи той ще трябва да се състезава срещу пилоти, които са до седемдесет години по-млади от него.

Рали "Сафари" стартира на 24 юни, четвъртък, а финала е в неделя след 320 километра на 18 специални етапа.

91-годишен поляк се пуска на рали

91-годишен поляк се пуска на рали