Каузите на ББР: спасени животи и рамо за лекари в 8 болници, равен старт за сираци

Банката, през която държавата подкрепи бизнеса в пика на COVID-19, показа, че печалба означава още и готовност да помагаш и да се учиш

Едва ли има някой, който да се съмнява, че нахлуването на COVID-19 в живота ни остави силен отпечатък върху ежедневието на всички. Пандемията се превърна в истински стрес тест за компаниите и тяхната способност за благотворителност.

Държавната Българска банка за развитие, през която бяха насочени антикризисните мерки на правителството, се оказа един от добрите примери, прилагайки на практика принципа, че печалбата не се изразява само в нейното натрупване, но и в щедростта и готовността да помагаш и да се учиш.

В разгара на пандемията през пролетта на 2020 година, когато здравната ни система беше подложена на тежко изпитание, болниците се нуждаеха от апаратура и предпазни средства, които трудно можеха да си набавят сами.

За доставката на нов респиратор се чакаше между 4 и 6 седмици. В този момент ролята на дарителите беше ключова. Разбираемо, първите от тях започнаха да оборудват лечебните заведения в столицата, където бе посрещната и най-голямата вълна заразени.

Българската

банка за развитие

обаче бе сред

първите, които

обърнаха поглед

към болниците

в страната

и по-специално към тези в слаборазвити региони като Северозападна България.

Банката дари над 500 хил. лева за закупуването на животоспасяваща апаратура и консумативи за лечение. Това са мобилни респиратори, апарати за механична вентилация, за газов анализ, както и бързи тестове за COVID-19, които подпомогнаха работата на лечебни заведения в Лом, Русе, Плевен, Ловеч, Видин и Враца.

В болницата в Лом например бе “нулевият пациент”, завърнал се от Италия, и неговите близки – седем души. Във Видин пък имаше множество заразени медици, а в Русе липсваше респиратор и на практика не можеха да се лекуват болни от коронавирус. Във Враца, където не достигаха маски и предпазни облекла, бяха наети местни шивачи да ги изработят.

Пандемията доказа, че банкова институция с присъщите ѝ тромави процедури

може за часове

да отпусне

198 хил. лева,

за да бъдат купени животоспасяваща апаратура и тестове.

ББР осигури подкрепа в кризисната ситуация и за Военномедицинска академия в размер на 300 хил. лева, а със съвместна дарителска акция служителите на банковата група подпомогнаха екипите на първа линия от Центъра за спешна медицинска помощ.

Но не само пандемията е повод за дарителство. От ББР посочват, че основен принцип в дейността на институцията е социално отговорното предприемачество, което подкрепя редица социални, образователни и културни кампании и институции.

Банката приема като своя мисия съдействието за уязвими групи, творци и културни проекти, които поддържат българската духовност, както и на млади хора, надарени със знания и таланти.

ББР оказва специално внимание и на децата, лишени от родителска грижа, и на хората с дефицити, настанени в институции.

Банката обединява усилията си с редица благотворителни организации като SOS Детски селища, УНИЦЕФ, Българския червен кръст и др.

ББР е дългогодишен партньор на SOS Детски селища България, което осигурява здравословна среда за децата в риск. А новата инициатива е

банката

да поеме

годишната

издръжка

на трима

младежи,

лишени от родителска грижа.

С това ББР се надява да даде успешно начало на техния самостоятелен живот след навършване на 18 години и напускане на младежките домове и приемните семейства. Инициативата “Начало на самостоятелен живот” помага на младежите да си намерят работа и жилище, предоставя им и финансова помощ, за да продължат своето обучение. Ще бъдат улеснени и социалното включване и достъпа им до медицински и здравни услуги.

Максималната продължителност на програмата е 3 години за работещите и 4 години за студентите. Размерът на издръжката ще бъде определен от сдружението SOS Детски селища според индивидуалните належащи нужди на младите хора.

ББР има готовност да окаже съдействие с менторство и намиране на работа на младежите чрез своите клиенти.

Банката подкрепи и кампанията на УНИЦЕФ за създаване на онлайн образователна платформа. Чрез нея се осигурява съдържание, съобразено с учебните планове и с деца със специфични нужди, обучават се и преподаватели. В България има над 32 хиляди деца със специални потребности и немалка част от тях остават изолирани.

Дигиталното образование е шанс те да се върнат в класните стаи, вярват в ББР. Интерактивната платформа ще бъде напълно безплатна.

Банката традиционно съдейства за организирането на

рехабилитационни

лагери за деца

с увреждания

Ефектът е, че чрез тях и със закупуването на медицинска апаратура се постига значително подобрение на малките пациенти, а понякога изцяло изчезват проблеми като сколиоза и ортопедични заболявания.

ББР си сътрудничи от години и с Националния фонд “Свети Никола”, който работи с над 38 институции за сираци и незрящи деца, болници за деца с церебрална парализа, детски логопедични градини и други. Освен рехабилитационните лагери банката помага за провеждането на тематични екскурзии, творчески ателиета, новогодишни и великденски празници за деца и възрастни хора в риск.

ББР оборудва компютърна зала за възпитаниците на Дома за деца, лишени от родителска грижа, във Враца. Държавната банка дари оборудване и осигури на младежите интернет връзка и компютърно обучение.

А през този месец благотворителността има свой празничен ден - 19 октомври. Още един повод да не забравяме колко важни са щедрото сърце и добротворството, напомнят от Българската банка за развитие. (24часа)

Принос София да запази облика си на европейска столица

Благодарение на европейския културен модел за филантропия и меценатство до днес е съхранено огромно наследство от произведения, паметници на културата, образователни и научни институти.

У нас също дължим признание на хората, които даряват средства и имущество за развитието на важните за обществото сектори още от годините след Освобождението. Българската банка за развитие има и допълнителен ангажимент към това, тъй като нейната централа е в една от първите европейски сгради, издигнати в младата българска столица от първия архитект на София - Антонин Колар.

Банката отдаде почит на талантливия градостроител, който успява в рамките на 10 години да преобрази новоосвободената столица и да ѝ придаде европейски облик. 140-ата годишнина от встъпването в длъжност на първия архитект бе повод да се припомни забележителният му принос.

ББР организира кампания, посветена на Антонин Колар, чиято тема се вписа в един по-широк контекст за съхраняването на културното наследство. Проблемът с опазването на завещаните ценности и култура присъства трайно във фокуса на общественото внимание, а

банката даде

позитивен пример,

реставрирайки

сградата си

в центъра на столицата - дело на талантливия чех, която е културен паметник с регионално значение. Съвместно с Регионалния исторически музей ББР подреди специална изложба, посветена на дейността на архитект Колар, чието визионерство стои зад редица емблематични здания в София. Жителите и гостите на столицата можеха да видят събрани на едно място всички планове, сгради и обществени пространства, създадени от първия архитект. Беше изработен и дарен на библиотеките специален албум, а тематично предаване на “История.БГ” по БНТ с идеята и подкрепата на ББР отдаде чест на “градостроителите на съвременна София” от края на XIX век.

В своята мисия за подпомагане на националното културно наследство и изкуства Българската банка за развитие подкрепя и различни артфестивали, изложби и конкурси. Сред тях са ежегодната церемония на БНР за избор на “Музикант на годината” и печатни издания като книгата албум “Васил Левски”, посветена на делото на Апостола, и “Кольо Фичето – Майсторът на мостовете”, популяризираща големия български строител, архитект и скулптор.

Автор на статията


Споделете статията

Четете още