Правителството и още 9 теми, по които да си траете пред колеги

Щастливият живот извън офиса може да бъде даже по-силен повод за завист от служебните успехи

"Точният човек" е новият специален проект на "24 часа" за професионален успех, растеж в кариера и личностно развитие.

Какво мислиш за новото правителство, пита ви колежката Лили, докато пиете кафе. Започвате ентусиазирано да разправяте колко харесвате /или не харесвате/ министрите. А погледът насреща ви става стъклен. Изглежда Лили изобщо не споделя вашето харесване /или нехаресване/.

Хм, като се замислите, вие нищо лично не знаете за колежката си, макар че от 2 години работите бюро до бюро. А последното, което можете да кажете за нея, е, че е необщителна. Все за нещо си приказвате през обедната почивка. Но тя никога не е коментирала политическите си възгледи, май даже не е споменавала съпруг, гадже, деца, родители, приятели, дом, произход, хобита, интереси.

Причините за това може да са две. Едната е, че вие сте от хората, за които диалогът всъщност е монолог, макар че събеседникът тук-там успява да вмъква някоя реплика или въпрос.

А другата причина е, че колежката Лили е усвоила отлично изкуството хем да не изглежда затворена, хем да не споделя лични неща. Защото хората, които се разголват прекалено, могат да станат уязвими.

Не че работите в гнездо на оси, но ако всичко си казвате, рискувате да станете досадни на колегите си, недоброжелател може да използва информацията срещу вас или да ви завижда, предупреждават психолозите.

Повечето хора знаят, че в офиса не бива да клюкарстват за другите, но не спазват това правило за себе си. Обичат да се хвалят с лични неща, за да блеснат, или да се оплачат, за да получат съчувствие.

По природата всеки в някаква степен е егоцентрик, смята се за важен, харесва му да говори за себе си и да предизвиква внимание. Но има списък с лични неща, които не бива да разкривате, защото могат да попречат на отношенията ви с колегите и на кариерата ви, съветват специалистите.

1. Пари

Дори да не е забранено от корпоративната политика, никога не споделяйте каква е заплатата и бонусите, които получавате във фирмата. Освен че издавате забранена информация, това е пряк начин да си навлечете неприятели, които смятат, че заслужават повече от вас. Или обратното - някой да ви гледа отвисоко, защото не сте успели да спазарите повече пари.

Не е нужно да разправяте какви са доходите ви извън заплатата - вашите и на семейството. Ако са големи, ще изглежда, че парадирате с богатство и колегите ще ви намразят. Ако са малки, сякаш се оплаквате и искате да ви съжаляват, а никой не обича да го натоварват с проблеми.

2. Убеждения

За работата в повечето компании няма особено значение леви или десни политически идеи изповядате, в какви ценности вярвате, каква е религията ви. Толерантността към различните е добро пожелание, но не е редовна практика. Ако споделяте, може да се окажете малцинство. А като ви отдели от себе си, мнозинството ще ви гледа като аутсайдер. Или дори като враг.

По тази причина внимавайте и с изказвания по актуални теми, по които общественото мнение не е еднозначно.

3. Интимни преживявания

Колегите не са приятелската ви компания. Ако разказвате интимни истории, ще изглеждате зле възпитани. И няма да направите добро впечатление. Обикновено хората си мислят, че мъжете и жените, които много се хвалят с любовния си живот, всъщност имат проблеми.

4. Кои са близките ви

Изглежда съвсем безобидно да споменете къде работи партньорът ви, майка ви, баща ви, сестра ви. Това обаче може да предизвика завист, ако роднината ви заема високо положение или длъжността му предполага високи доходи. Вероятно е също да тръгнат коментари, че вашето повишение се дължи не на вашите собствени професионални способности, усилия, успехи, а на влиянието на вашия близък. Или пък колега да ви спретне интрига, че издавате вътрешна информация, щом партньорът ви работи в конкурентна фирма.

Напълно възможно е и обратното - някой да се подсмихва зад гърба ви, че сте от "селско" или "просто" семейство, че половинката ви работи нещо "непрестижно" и т.н.
Като чуете нещо подобно, ще се ядосате и ще усложните отношенията си с клюкаря. Така че не споделяйте ненужно и не давайте повод за приказки нито за добро, нито за лошо.

5. Отношенията в семейството

Колкото и да ви се иска да разкажете случка или проблем с партньора и децата, не му е мястото в офиса. Може да предизвикате клюки.

Изключение са случаите, когато се налага да обясните на колегите защо ви се налага да отсъствате, да закъснеете за работа или да си тръгнете по-рано. Но и тогава бъде пестеливи, ограничете се в необходимата информация.

Не се хвалете с постиженията на половинката и децата, макар че се гордеете с тях. Щастливият личен живот често е обект на по-черна завист отколкото служебните успехи.

6. Приятелите

И с тях не се хвалете. Внимавайте какво разказвате, особено ако те работят в същия бранш като вас. Може да се окаже, че имате други в офиса, които ги познават. От съвсем безобиден пример от сорта на "А пък да знаете какво се случи на една моя приятелка", без да споменавате име, колежка може да се досети за кого става дума и ще ви излезе име на клюкарка.

7. Истории от миналото

Много е приятно да си припомните студентските купони. Или как преписвахте на изпит. Или че на 16 избягахте, защото родителите не ви пускаха на море с приятели. Младежки лудории.

Колегите ви обаче могат да си помислят, че и днес сте склонни на авантюри. Ако са недоброжелателни, нищо чудно да използват получената информация срещу вас. Било за заядлива реплика ("По тая тема сигурно си преписвала в университета"), било, за да си направят по-съществени изводи за вашия характер или типично поведение.

8. Здраве

Ако не е нужно за работата, защо колегите ви трябва да знаят за здравословни проблеми. Вероятно не искате да ви гледат със съжаление, да ви третират като болни.

В това число влизат и всякакви разкрасителни процедури, макар че жените обичат да обменят опит. Не една и две обаче са се опарили, като са споменали за някоя терапия.

9. Хоби

На пръв поглед това е безобидна тема - всеки има право да прекарва свободното си време, както му харесва. Но ако сте в колектив, в който всички са или се правят на интелектуалци, може да им се сторите твърде прости, като обичате да гледате сериали. Или пък колеги с по-масов вкус ще ви сметнат за префърцунени, щом страстта ви е операта.

Има още една причина да сте умерени в споделянето за хобито си. Понеже много си го обичате, може да не се усетите, че ставате досадни с дълги приказки за нещо, което е безинтересно или неразбираемо за колегите ви.

10. Планове

Смятате да смените семейното жилище, да купите нова кола, да пътувате през отпуската или уикенда. Радвате се и споделяте с колегите. Сигурни ли сте, че те ще се радват с вас? Ако не сте, по-добре си мълчете.
Ако споделяте плановете си как смятате да развивате професионалните си умения, рискувате още повече. Някои колега може да реши, че го застрашавате и да си навлечете неприятности.

И за какво все пак да си говорите с колегите, докато пиете кафе? Няма ли да изглеждате необщителни, ако не споделяте нищо за себе си? Ами това е изкуството - да намерите точно за какво да си бъбрите, без да допускате в личното си пространство хора, с които делите само служебни ангажименти.

Прочетете още:

Как да живеете с хиперактивен шеф

Огледалните неврони ви издават, ако мразите шефа

Автор на статията

София Димитрова София Димитрова


Споделете статията

Четете още