
Заради войната и опасността от дефицити светът търси алтернативи на основните храни
Украйна е сред големите производители на слънчоглед, царевица, соя, пшеница и ечемик.
Макар че реколтата от слънчоглед през 2021 - 2022 г. е рекордна – около 17,5 млн. метрични тона, доставките до Европа и останалия свят са нарушени.
Затова производителите на хранителни стоки бързат да се подсигурят със заместители, ако се стигне до пълен срив при осигуряването на слънчогледово олио. Вариантите са три – олио от соя, рапица или палмово масло.
За останалия свят това едва ли ще е проблем, но в Европа има някои особености. Потребителите трудно ще свикнат с вкуса на маслото от рапица, особено в бисквити, сладкиши, чипса, панираните храни и готовите ястия. От друга страна, големите доставчици на соя и соево масло са в Америка, където, за да се повишат добивите и да се защитят посевите, те са обект на генни модификации. Слънчогледовият лецитин също може да бъде заменен със соев, особено при бисквити, сладкиши и шоколадови бонбони.
Палмовото масло изглежда също е на прага на своя ренесанс, макар да бе заклеймено като изключително вредно и производители в САЩ и ЕС се надпреварваха досега да посочват на видно място, че продуктите им не съдържат палма.
Другият мотив бе, че за да се добива палмовото масло, се обезлесяват тропическите гори.
Затова повечето производители на популярни стоки държат да избегнат този неблагоприятен имидж, че допринасят за влошаване на климата на планетата. Сега обаче нямат друг избор и плахо се озъртат за устойчиво палмово масло, при което има нулево обезлесяване заради доброто планиране на насажденията.
В отговор на кризата страната, която е най-големият производител на палмово масло – Индонезия, от 28 април забрани износа на този изключително търсен продукт.