
„Гормоли“ го произвежда от сурови ядки изцяло ръчно по уникална технология
Знаете ли, че преди два века в България се е произвеждал повече шарлан от орехи, отколкото от слънчоглед. С годините индустрията се модернизира и вижда възможност за капитализация чрез огромни заводи за преработка на слънчоглед. Ореховият шарлан губи своята популярност и изчезва поради високата си цена в сравнение със слънчогледовото олио.
200 години по-късно ние успяваме да възродим тази изчезнала традиция и да погалим сетивата с превъзходния и изтънчен вкус на прясно орехово масло, както едно време. Единствената разлика е, че тогава се е правело от изпечени ядки с цел да се извлече максимално много масло, а ние сега го правим от 100% СУРОВИ ЯДКИ, защото така се запазват всички полезни вещества, и СУРОВО е много по-полезно.
Ние сме бутикова семейна компания и произвеждаме нашите продукти от края на 2019 г. по стара френска технология от 1803 г.
Тя представлява ръчно и еднократно студено пресоване на СУРОВИ орехови и други ядки и семена в ДЪБОВА ПРЕСА. Технологията за маслото е уникална и допринася за 100% запазване на полезните омега- 3 и омега-6 мастни киселини и витамини (A,E,C) в маслото, защото не се загрява (до 21оC) и няма допир с метал. Това е много важно, тъй като при конвенционалните преси крайният продукт е много окислен и голяма част от полезните вещества биват унищожени от метала и високата температура. Благодарение на използваната технология нашите масла са с киселинност <0.1%. А ниската киселинност е отличен антиоксидант и гаранция за премиум и първокачествен продукт.
Смятаме, че именно тази технология ни поставя в зелената кръгова икономика, защото не използваме никакво електричество за нашите машини. Цялото производство е напълно ръчно и не замърсяваме околната среда по никакъв начин, тъй като нямаме отпадък от производството. Всичко се оползотворява.
От пресованите органични ядки и семена чрез ръчно смилане ние произвеждаме здравословни органични брашна без глутен, с високо съдържание на веган протеин.
Идеята се породи именно от нашата лична нужда и от дефицита на качествени и вкусни растителни мазнини на пазара. Започнахме да произвеждаме масла за нашите семейства и приятели и постепенно превърнахме това в бизнес.
Винаги сме вярвали, че когато нещо се прави с любов, крайният резултат определено е отличителен. Именно защото целият екип споделяме една и съща визия, решихме да обединим сили и да направим изключителни гурме продукти, с които да се гордеем. Мисията ни е да допринесем за здравето на нашите клиенти по невероятно вкусен начин и без да замърсяваме природата в процеса на изпълнението є!
Разбира се, втората ни цел е да разширим асортимента си от продукти и да ги популяризираме като „Гурме селекция от Балканите както тук в България, така и в чужбина. Вярваме, че когато има желание, винаги има и начин, а начинът в 100% от случаите значи човек да има принципи!
Убедени сме, че именно тези принципи за безкомпромисно качество ще бъдат оценени от все повече хора най-вече заради нарастващата нужда и търсене на здравословни и 100% истински продукти с доказан произход!
Ние сме „Гормоли“
Христо Ваташки - съосновател и управител на “Гормоли” ООД. Завършил магистратура в Англия със специалност “Европейки бизнес и финанси”. Девиз: “Бъди промяната, която искаш да видиш в света.”
Инна Линник - съосновател и началник “Производство” в “Гормоли” ООД. Завършила Харковския университет със специалност “Инженер пътно строителство и летища”. Девиз: “Произвеждаме нашите продукти за хората така, както бихме ги произвели и за себе си.”
Драгомир Димитров - съосновател и технолог в “Гормоли” ООД. Завършил Икономическия университет във Варна със специалност “Анализ на ФКД” и втора специалност “Административно право”. Девиз: “Трудното го правим лесно, невъзможното малко ни забавя.”