НА ЖИВО: Пленарно заседание на депутатите от 49-ото НС

Видео Подкаст image/svg+xml

Гергана Янакиева: Важна черта на лидера е да умее да вдъхновява

Нашето предимство е това, че сме иновативни и не се страхуваме от промяната

Тя е директор „Човешки ресурси и администрация“ на българските дружества на „Дънди Прешъс Металс“Интервюто на и е част от специалното издание на „24 часа“ и MILA.bg „Жените – Умен свят“, посветено на дамите с визионерски нюх. След изключителния успех на първото подобно издание - „Жените, които променят“, екипът ни надгради своето търсене на успели личности и събра в 200 луксозни страници визията за утрешния ден на едни от най-проспериращите и вълнуващи българки. Прочетете ги.

- Опишете своята първа детска мечта за живота, който си представяхте пред вас?

- Много исках да порасна, за да стана самостоятелна и да вземам решенията си сама, както и да се справям с последствията от тях. Гледах по-малката си сестра и си мечтаех да бъда голяма. Много пъти съм ходила при майка ми и баща ми на работното им място. Да влизам в света на големите, за мен беше много вълнуващо. Ходех и в офиса на баба ми, която работеше в общината. Харесваше ми да наблюдавам как големите работят.

- Какви съвети получавахте от родителите си? Кои не приемахте, кои бихте повторили днес на своите деца и от какво бихте ги предпазили?

- Те ме учеха на отговорност. Имах различни задължения. Така станах много самостоятелно дете. Благодарение на родителите ми придобих много качества, които ме изградиха като личност – доброта, отговорност, честност, скромност. Семейството ми помагаше във всичко. Даваха ми полезни съвети и ме насочваха в правилната посока.

- Как избрахте вашия път – със сърце, разум, съвест, добра информация?

- Исках да стана преводач. Завършила съм езикова гимназия. Обичам да чета и се впечатлявам от богатството на езиците и от хората, които боравят добре със словото, за да предадат смисъл на думите си. Изключително любопитни за мен бяха прецизността и бързината на ума на преводачите по време на големи форуми, голямата отговорност в професията. Бях решила да уча скандинавистика, но тогава местата за прием бяха ограничени. Дойдох да уча в София, завърших Стопанския факултет на Софийския университет с магистратура „Организационно развитие“. По време на следването насочих интереса си към сферата, в която се реализирам сега.

- Какво отличава вашата компания, вашия бизнес през 2022 г. – опишете ги. Опитайте да се погледнете в 2042 г. – как изглеждат те след 20 години?

- Проследявайки вътрешните ни трендове и посоката на усилия, както и желанието да се модернизираме, си представям, че голяма част от дейностите ще бъдат роботизирани. Натам сме тръгнали. Пример мога да дам с автономния ни дрон или пък с дистанционното управление на част от минните машини. Двадесет години са много време, особено за века, в който живеем. В последните две десетилетия видяхме през какви промени преминаха съвременният свят и технологиите, които използва – телефони, компютри, автоматизация. Това, което ние правим като компания, е да реализираме стратегия за модернизация и дигитализация на дейности в тежката индустрия, което е много предизвикателно. Най-вероятно и това ще видим, имайки предвид успехите ни в тази посока досега.

- Разкажете за вашия първи успех?

- Кариерата си в сферата на човешки ресурси започнах като специалист обучения в компания, която представляваше пет британски института и техните международно признати квалификационни програми. Успех за мен беше, че съумях да се издигна до управител на компанията и да вдигна оборота няколко пъти.

- Промяната в работната среда, с която се гордеете?

- Работната среда се променя чрез усилията на целия екип на „Дънди Прешъс Металс“. Гордея се като директор на „Човешки ресурси и администрация“ с развитието на хора през плановете за приемственост. Радвам се, че служителите имат възможността да се движат в организацията, за да разширяват своята експертиза. Това дава резултати по отношение на увереност и сигурност. Ние не сме структура, която стриктно държи на йерархията – взаимоотношенията са колегиални и открити във всички нива на организацията, а всеки служител може да достъпи ръководителите по всяко време, за да обсъди теми, които го вълнуват.

- А как реагирате, когато има съпротива срещу вашата визия за бизнеса?

- Няма как да въведеш промяна, ако не си обяснил на хората за нея. Важно е да отговорим на въпросите какво целим, защо го искаме, какъв е смисълът. Като цяло хората не обичат промените. Ние обаче сме компания, която често експериментира и прокарва промени. Нищо обаче не е налагано от днес за утре. Правят се работни срещи, работни групи на различни нива, задават се въпроси, разяснява се на синдикатите. Промяна може да бъде постигната, когато тези, които трябва да я изпълнят, ни се доверят и не се страхуват от различното. Смятам, че хората ти се доверяват и застават до теб, когато имат ясна картина за нещата, дори и да осъзнават, че има риск.

- Иновациите, които правите в бизнеса, за да сте крачка напред?

- Нашето предимство е това, че сме иновативни и не се страхуваме от промяната. Всички знаем откъде тръгнахме и къде сме сега. Любопитството и откритостта са нещата, които ни отличават.

- Какви трябва да са лидерите през 2022 г. и какви ще бъдат през 2042 г. в политиката и в бизнеса?

- На първо място, за един лидер е много важно да има екип, хора, които могат да развият и да приложат стратегия, така че да се постигне успех. Друга важна черта за лидера е това да бъде любопитен, да търси нови идеи, да има желание да се развива и да се движи. Важно е лидерът да бъде смел, да не се страхува да предприема рискове, да успява да приема загубите, да бъде силен и да се справя в различни ситуации. Лидерът трябва да умее да прецени добрите възможности и да води екипа си към тях.

 Може да намерите „Жените – Умен свят“ на местата за продажба на списания в цялата страна. 

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още