Пеканов: Следващата сума от 724 млн. евро по плана не можем да я поискаме

"Точно, както обещахме всичко се случи по план и според очакванията. В края на месец август България подаде първото искане за плащане по Плана за възстановяване и устойчивост. На 7 ноември получихме оценката от ЕК, предварителната позитивна оценка, че сме си свършили работата по първото плащане. След тази стъпка ние активно нямаше реално какво повече да направим от наша страна. Трябваше да минат няколко части от процедурите, които бяха всички други държави членки също да одобрят това плащане, след което ЕК през миналата седмица вече официално подаде финансирането да се прехвърли на България" , това каза пред БНТ относно средствата по първия транш по Националния план за възстановяване и устойчивост служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

"Към края на годината, една трудна година за света и България, е хубаво все пак да не бъдем само негативни, а да си кажем и добрите новини. Справихме се с първото плащане по Плана, всички оперативни програми бяха одобрени. Също така по отношение на ОИСР се справяме доста добре, изпреварихме Румъния с около месец и половина по отношение на първия меморандум, понеже всички правят сравнения между двете страни. Това е стратегическият документ, който България трябваше да подаде към ОИСР по отношение на всички преговори, които ще се водят за нашето членство", допълни Пеканов. 

Той коментира, че е приет само един от необходимите 22 закона по Плана за възстановяване и устойчивост. Внесохме ги в първия ден на парламента, от 2 месеца почти никакво движение, видяхме и един закон отхвърлен. С 2 години закъсняваме за приемането на този закон, заради което страната ни ще плаща санкции, предупреди Пеканов. Обясни, че става въпрос за закон, който да защитава хората, които подават сигнали за нередности и злоупотреби.

"Взехме 2,7 млрд. лева. Следващата сума от 724 млн. евро няма да можем да я поискаме, докато не сме си свършили работата по тези 66 мерки, от които 22 минават през парламента", каза Пеканов.

Акцентира, че няма достатъчно движение по тези мерки. По тези теми трябва да се намери мнозинство, може и ситуационно. Тези мерки са добри за България, това са закони, които ще подобрят икономическата среда, заяви вицепремиерът.

Определи като по-добър законопроекта за противодействие на корупцията, изготвен от екипа на правосъдния министър Крум Зарков.

Основно получените 2,7 млрд. лева ще се използват за дигитализация, модерни технологии, сега има и процедура за кръгова икономика, киберсигурност, зелен преход.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още