Инж. Боян Делчев: Печалбата и успехът вече не са синоними

Успешността се измерва в това какви хора си създал

Инж. Боян Делчев е изпълнителен директор и член на Управителния съвет на „Трейс Груп Холд“ АД. Той е председател на секция „Транспортна инфраструктура“ в Камарата на строителите в България. В своята професионална кариера за кратък период успява да се утвърди като един от изявените инженери – мениджъри в „Трейс Груп Холд“ АД, в областта на жп метростроителството. Ръководител на проекта за изграждане на столичното метро в участъка от бул. „Патриарх Евтимий” до бул. „Черни връх“, с 3 метростанции - НДК, „Европейски съюз”, „Джеймс Баучер”. Преди това е ръководил и изграждането на метростанция „Младост 1”. От 2014 г. е избран за член на Съвета на директорите на холдинга, а по-късно става главен изпълнителен директор. Инж. Боян Делчев е отличен от Столичната община с плакет за приноса му в строителството на метрото в София. Той е носител и на най-престижната награда на „Трейс Груп Холд” АД - „Строител на годината 2012”.

Интервюто е част от специалното издание на „24 часа“ и TREND „Мъжете с решения“, част от поредицата за успели личности с визионерски нюх. Новият брой е посветен на онези мъже, които взимат важни и трудни решения всеки ден, на лидерите, които утре ще сочат посоката в бизнеса, технологиите, ценностите и стремежите на съвременния човек. „Мъжете с решения“ е издание за търсещите и за смелите, за хората с вроден усет към промените и със здрав гръб за отговорността на растежа.

- Защо и как избрахте точно в тази сфера да правите кариера? Кога разбрахте, че това е правилната посока?

- Завърших математическа гимназия, имах различни възможности за избор. Да стана строителен инженер, се оказа моето нещо. Удовлетворен съм от последователността и постоянството ми към развитието ми в желаната професия. Всяко преодоляно предизвикателство е потвърждение, че посоката е правилна. Обичам инженерната професия на строителя. Тя е част от развитието на човешката цивилизация още от древни времена. Паметниците на човешкия строителен гений са неизброими. В миналото архитектурата и строителството са били възприемани като божествено изкуство, отредено на малцина. И до днес островърхият чук, мистрията, либелата, отвесът, винкелът и пергелът, с които са строили шумери, египтяни, древните гърци и римляни, траките, са част от инструментите на строителите.

- Има ли стъпки, които се диктуват от вашата конкуренция? А обратното наблюдавали ли сте?

- Конкуренция означава състезание, надпревара. За съжаление, в търсенето на пазарни ниши и позиции невинаги има феърплей. За да бъдем конкурентни, е важно да виждаме и отчитаме доброто и лошото. Нещата, които ние първи сме направили, са ни позволили и ни позволяват близо 30 години да продължаваме да сме „Трейс”.

- Как се променя бизнесът ви днес – след пандемия, по време на война и сериозна инфлация? Как ще решите накъде да поемете – по интуиция, с помощта на екипа си, или имате други методи?

- Средата е изключително динамична. Какво ще е случва през следващите пет години в сектор „Строителство”, е трудно да се предвиди – инвестиции, проекти, хора. За да ни има и след днес, е важно как се преструктурираме. Работим в няколко държави, инвестираме в хората и екипите. На нас не ни трябват хора сенки, които се съгласяват, нужни са ни хора, които дават решения, влизат в детайла, спорят, „избухват“ в търсене на правилния подход и действие. „Трейс” е дишаща структура, отворена за дискусии в търсене на работещи решения.

- Каква е ролята на екипа ви във взимането на решения? Умеете ли да се вслушвате и доверявате?

- Строителството е професия за хора, които работят в екип, делегират права, тя е като щафетно бягане. От творческите и инженерните решения до доставките и техническите задачи, за всичко в изграждането на инфраструктурния обект е необходимо да има професионалисти, които са свързани с една обща цел, но са запазили своята индивидуалност.

- Смятате ли, че печелите достатъчно? Какъв е критерият ви за успешност?

- Печалбата и успехът доскоро бяха синоними, но смятам, че това се промени. Вече най-хубавите думи не са числата. Има друга мерна единица за печалба. Успешността се измерва в това какви хора си създал, колко човека си научил и какво си оставил след себе си – било строежи, било хора. В основата на нашата професия е градежът. И някога, когато няма да ни има, ще се вижда какво сме направили и в какво сме участвали.

- От кого сте се учили да взимате решения и да ги отстоявате?

- Благодарен съм на родители, учители, инженери, строители, приятели и неприятели. Всички те ми дадоха старта, и то го направиха така, че да не се откажа. Даваха и ми дават възможност да покажа какво мога. Няма как да бъдеш лидер, ако не можеш да вземаш решения. Това означава да носиш отговорност за собствените си действия, да имаш доблестта да отстояваш позицията си, но и да признаеш грешките си. Азът е важен, но не като нарцистично усещане, а като поемане на отговорности. Старите майстори и калфи казват: „подчинените от ума и ръцете му ще се хранят“. Бих добавил и от сърцето.

- Как вашите родители ви научиха да взимате решения?

- С личен пример. Благодарен съм им, че от малък ме оставяха да вземам самостоятелни решения и да нося отговорност за тях. Въпреки че нямам братя и сестри, не се превърнах в „момчето на мама“. Научиха ме да отстоявам себе си, да се извинявам, да понасям загубите, да не се отказвам, да не се скривам зад нечий гръб, да говоря в очите.

- Колко често се събуждате с чувството, че всичко зависи от вас?

- Ако се събуждам с такова чувство, това е сигнал, че нещо не е наред.

- Кой взима решенията във вашето семейство и как се взимат те? Имате ли някакви ритуали?

- Нямаме ритуали, нито методика за взимане на решения. Всеки уважава решенията на другия, включвам и децата си, въпреки че още не са пълнолетни.

- Научихте ли формулата за здраво семейство и колко важно е то за вас? Може ли човек да е успял, без да е постигнал стабилност в брака и в дома си?

- Уважавам усилията на съпругата си в обгрижването на децата ни. Спокойствието в дома създава комфорт за действия и работа.

- Как мъж с много ангажименти възпитава своите деца и кое е най-важното в общуването с тях, така че успелият мъж да може да се нарече и успял баща?

- Обичта към децата ни не е достатъчна, трябва да уважаваме личността, която расте и покълва в тях. Тази, която проявява характер, има лично мнение, опонира ни, знае какво иска, както и защо го иска. Да възпиташ у децата си морал, отговорност и уважение, без зависимости, да обменяш с тях енергията на свободните и образовани хора, е успех. Когато дъщеря ми беше на две годинки и половина, влязохме в новостроящата се метростанция „Европейски съюз“ и като се прибрахме вкъщи, въодушевена от това, което е видяла, тя каза: „Бях на метрото на тати!“. И сега се вълнувам, като го разказвам. Удовлетворението и радостта, които изпитвам, доказват правилността на избора, който съм направил. И както е казал поетът Пеньо Пенев: „И нека остане навеки построеното тука от нас!“.

- Какво искате да знаем за мъжете от вашето поколение? Какво харесвате в тях и какво бихте коригирали? Имат ли жените „вина“ за някои от недостатъците?

- Ние израснахме в една епоха, изграждаме кариерата си в друга. Ние сме гръбнакът на българската икономика, но не забравяме да бъдем мечтатели. Колкото до втория въпрос, бих казал, че няма виновни. Важно е мъжът и жената да бъдат партньори, да играят в един отбор всеки на позицията, в която се чувства най-комфортно.

- Кои са предразсъдъците за мъжете и мъжеството, на които все още сме подвластни?

- Образованието, личните качества и ентусиазмът нямат мъжки или женски род. Независимо дали си мъж или жена, можеш или не можеш да взимаш решения, да поемаш отговорност, да управляваш процеси и хора.

- Ако загубите всичко, което сте постигнали, с какво ще се заемете? А страх ли ви е от това?

- Отново със същото. Когато си минал по всички стъпала на професионалното си развитие и не си прескочил нито едно, се научаваш да губиш и осъзнаваш, че това е пътят – преодоляваш страха и продължаваш напред. Ще цитирам думите на един от идолите на моето поколение – Майкъл Джордан: „Пропуснал съм над 9000 изстрела в кариерата си. Загубил съм почти 300 мача. 26 пъти ми се доверяваха да направя финалния и решаващ изстрел и не съм успявал. Провалял съм се много пъти в живота си. И точно заради това успях“.

Може да намерите Мъжете с решения“ на местата за продажба на списания в цялата страна.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още