Велин Керков: Мениджър, който не се доверява на екипа си, е по-скоро тиран

Той е създател и CEO на White Lotus Order Solutions - компания за софтуерни решения за международни компании, и съосновател и CTO на стартъпa Foodobox, борещ се с хранителното разхищение. Ментор в програми на WWF България и Junior Achievement Bulgaria. Лектор в няколко хакатона и събития, посветени на устойчиви решения с нулев отпадък.

Интервюто е част от специалното издание на „24 часа“ и TREND „Мъжете с решения“, част от поредицата за успели личности с визионерски нюх. Новият брой е посветен на онези мъже, които взимат важни и трудни решения всеки ден, на лидерите, които утре ще сочат посоката в бизнеса, технологиите, ценностите и стремежите на съвременния човек. „Мъжете с решения“ е издание за търсещите и за смелите, за хората с вроден усет към промените и със здрав гръб за отговорността на растежа.

- Кога и какви решения взехте, които дадоха посока на вашия бизнес? А на последвалия успех?

- Мотото на Nike – Just do it („Просто го направи” – бел.ред.), е вдъхновило до голяма степен решенията, които съм вземал в професионален и личен план. Преди основаването на Foodobox стартирах White Lotus Order Solutions – малка компания, която създава IT продукти за немския пазар. Програмирането е интересно и предизвикателно, но липсва каузата. Така реших следващото голямо нещо, с което ще се заема, трябва да е не просто проект, а кауза. Преди година Джейн Димитрова дойде в офиса на WLOS, за да търси програмисти за бета-версия на Foodobox, а аз видях възможност да изпълня целта си.

- Защо и как избрахте точно в тази сфера да правите кариера? Кога разбрахте, че това е правилната посока?

- След часовете в училище често оставах в стаята по информатика. В началото ме привличаха игрите и започнах да правя сървъри на CS 1.6 (Counter Strike – бел.ред.). Това начинание изискваше по-задълбочени компютърни познания от часовете в училище. Като всяко дете исках аз да определям правилата. Още тогава реших да стана програмист и да не позволявам една машина да е по-умна от мен. Когато програмирам, се чувствам удовлетворен от себе си, защото знам, че крайният продукт ще отговори на нечии нужди.

- Има ли стъпки, които се диктуват от вашата конкуренция? А обратното наблюдавали ли сте?

- Стратегията ни е да изпреварим нашите конкуренти с бърз растеж, креативен маркетинг и непрекъсната иновативност. Те често заимстват от нас и това може само да ни радва, защото така признават, че ние сме по-добри и служим за техен пример.

- Трудните решения, които са довели до сериозен напредък?

- Свързани са с това кога и как да се премахнат неподходящи хора от екипа, но и как да привлечем, задържим и мотивираме качествените служители. Управлението на човешкия потенциал е една от най-големите движещи сили за бизнеса.

- Каква е ролята на екипа ви във взимането на решения? Умеете ли да се вслушвате и доверявате?

- Един лидер е длъжен да се вслушва и доверява на екипа си, защото на него се крепи прогресът на компанията. Мениджър, който не е в състояние да го прави, е по-скоро тиран.

- Разкажете за някое важно решение, което е променило начина ви на мислене и подхода ви в бизнеса?

- Преди да започна управлението на собствен бизнес, не разбирах от емпатия, симпатия, чувства, емоционална интелигентност и комуникация, а се фокусирах върху логика и аналитично мислене. По-късно установих, че хората не са компютърен код, който мога да науча и да прилагам шаблонно. За да развия в себе си тези качества, се записах на курс по актьорско майсторство, на който ходя и досега.

- Кой е бизнесът на бъдещето, в който ще ви е интересно да се развивате и доказвате?

- Квантовите компютри. Виждам в тях сериозен потенциал и приложения в бизнеса и ежедневието.

- От кого сте се учили да взимате решения и да ги отстоявате?

- От родителите ми. Майка ми ръководи най-доброто и престижно частно училище в България за последните 30 години - ЧОУ „Света София“. Баща ми е един от първите брокери в България. Все още, когато имам нужда, се обръщам към тях за съвет. Чрез своя личен пример те ми осигуриха свобода да се справям с различни предизвикателства. А за да отстоявам моите решения, без да счупя връзката със себе си или със средата, заслугата е изцяло на Светлана Маркова и Лора Мутишева.

- Важно ли е да имате до себе си някого, с когото да споделяте успешната си кариера и да взимате важните решения?

- Да, абсолютно наложително е. А да имаш близък, с когото да работите и да се развивате заедно, е дар. Разбира се, има и предизвикателства в намирането на баланс. Това, което ни крепи с Джейн, е любов, много търпение и мечтата да успеем заедно.

- Ако загубите всичко, което сте постигнали, с какво ще се заемете? А страх ли ви е от това?

- Не ме е страх. Ще се заема да се науча да свиря на китара добре, ще плавам из световните морета и океани и ще се занимавам с квантови компютри.

Може да намерите Мъжете с решения“ на местата за продажба на списания в цялата страна.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още