НА ЖИВО: Депутатите избират подуправител на НЗОК

Видео Подкаст image/svg+xml

Панайотис Русакис: Мащабната трансформация, през която преминава компанията, изисква иновативни решения

  • Бизнесът на бъдещето, в който искам да се развивам, е бизнесът, в който работя в момента
  • Баща ми винаги е бил моето „тайно оръжие"

Той е ръководител на отдел „Управление на проекти“ във Филип Морис България. Професионалният му опит в компанията, която преминава през историческа трансформация в посока изграждане на бъдеще без дим, му дава възможност да работи по проекти с фокус върху търговската мрежа, потребителското преживяване и управлението на проекти с цел изпълнение на стратегическите приоритети на компанията. Има дългогодишен опит в областта на продажбите, финансовия мениджмънт и бизнес развитието.

Интервюто е част от специалното издание на „24 часа“ и TREND „Мъжете с решения“, част от поредицата за успели личности с визионерски нюх. Новият брой е посветен на онези мъже, които взимат важни и трудни решения всеки ден, на лидерите, които утре ще сочат посоката в бизнеса, технологиите, ценностите и стремежите на съвременния човек. „Мъжете с решения“ е издание за търсещите и за смелите, за хората с вроден усет към промените и със здрав гръб за отговорността на растежа.

- Защо и как избрахте точно в тази сфера да правите кариера? Кога разбрахте, че това е правилната посока?

- Изборът на кариера е решение, което всеки взима волно, по случайност или дори неволно. Още от самото начало на своя съзнателен живот много хора вече знаят какво искат да правят, какви качества притежават и коя професионална област ги влече. Други си поставят по-общи цели и нямат ясна посока за развитие. Що се отнася до мен, аз стигнах дотук след поредица от решения, взети въз основа на базисни житейски потребности, присъщи човешки желания и рационална оценка на чертите на моя характер. Трябваше да започна професионалния си път от нулата, исках да пътувам и след това установих, че притежавам добри управленски качества и съм амбициозен във всичко. Най-съзнателният избор, който направих обаче, бе да стана част от процеса на трансформация на Филип Морис Интернешънъл в посока на постигане на различен резултат за обществото и бизнеса. Визията на компанията за намаляването на вредата от тютюна ме подтикна да взема участие в нещо, което в много аспекти е значимо и визионерско. Но аз се убедих, че това наистина бе правилният избор, чак след като станах част от организацията и видях с очите си ясната решимост за промяна и иновации.

- Трудните решения, които са довели до сериозен напредък?

- В един процес на мащабна трансформация, каквато Филип Морис Интернешънъл реши да осъществи, се взимат множество новаторски решения. Основополагащото решение за трансформиране на бизнес модела на такава огромна организация в стремеж за постигане на по-устойчив и социално отговорен резултат бе връхната точка в един процес на взимане на решения, който доведе до отбелязване на напредък в редица посоки.

- Кой е бизнесът на бъдещето, в който ще ви е интересно да се развивате и доказвате?

- Бизнесът на бъдещето, в който искам да се развивам, е бизнесът, в който работя в момента. Предстои ни дълъг път, който едва сега започва и който е изпълнен със значими изживявания и стимулиращи предизвикателства, даващи ми енергия да продължавам напред. Технологията, създадена във Филип Морис Интернешънъл и свързана с продуктите с потенциално намален риск и изделията, несъдържащи никотин, е визионерски подход за доразвиване на визията на компанията. Филип Морис България вече 5 години развива категорията на бездимните алтернативи, а потребителите в страната вече са над 200 000, като до 2025 г. планираме да ги удвоим. Звеното за стратегия и програми, действащо на принципа на проектната организация, има важна роля за това организацията да придобие способностите, които са необходими, за да може тя да работи в силно динамична среда с множество категории продукти.

- От кого сте се учили да взимате решения и да ги отстоявате?

- Имал съм няколко ментори в живота си, но основните принципи за носене на отговорност за взетите решения научих от баща си, който винаги е бил „тайното оръжие“ в живота ми.

- Най-интересното предизвикателство, което получихте от живота?

- Бих казал, че до този момент животът ми бе много интересен и пълен с различни изживявания. Има много истории, които мога да разкажа. На 25-годишна възраст се озовах в Дамаск, Сирия, без възможност да напусна града, а трябваше в следващите дни да съм в Брюксел. Вариантите ми бяха да изчакам няколко дни летището да поднови работа и да пропусна важната си среща, или да пътувам с кола през Йордания до Бейрут, Ливан, откъдето да се кача на самолет. Избрах втория вариант и шофирах часове наред през пустинята и през множество военни пропускателни пунктове, за да стигна навреме. По-късно си дадох сметка, че решението, което взех, не беше продиктувано от професионални аргументи, а по-скоро самото предизвикателство ме накара да предприема това рисково пътуване, което се оказа много полезно за младата ми душа. Но каквито и разнообразни изживявания да съм имал, най-интересното предизвикателство за мен си остава това да бъда баща и спътник в живота. Това е един безкраен процес на усъвършенстване и личностно развитие, в който се проявява истинският характер на човека и в който трябва винаги да се стремиш да даваш най-доброто от себе си на хората, които са най-важни за теб.

- Как преодолявате кризите вътре в себе си?

- Моето семейство е моят компас и моето убежище. Освен това аз обикновено обсъждам трудните моменти в живота си с доверени хора. Черпя от колективната мъдрост, преди да предприема действие, обмислям нещата, водейки се от основните си житейски принципи, и планирам най-правилния курс на действие.

- Ако загубите всичко, което сте постигнали, с какво ще се заемете? А страх ли ви е от това?

- Ако да загубя всичко, означава да загубя кариерата си и да трябва да започна нещо ново от нулата, тогава ще кажа, че това би било трудно, но то не ме плаши. Аз вече два пъти започвам всичко отначало и съм работил в три различни сектора. Но за да отговоря на въпроса, ще кажа, че ми се иска да възобновя работа по един стар проект в областта на земеделието, който разработих преди няколко години. Аз изграждам все по-силна връзка с природата, а и нуждата от устойчиво производство на здравословни храни е по-належаща, отколкото си мислим.

Материалът е публикуван с подкрепата на Филип Морис България

Може да намерите Мъжете с решения“ на местата за продажба на списания в цялата страна.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още