Георги Самуилов: Успехът има много родители

  • Грешните решения също са важни, защото са част от пътя и от опита
  • Не знам дали аз съм възпитал децата си, или те мен

Роден е през 1965 година в град Раковски. Предприемач и бизнесмен. Създател на „Инса груп“, част от която е втората по големина в България петролна компания „Инса ойл“. През 2009 година е обявен за „Бизнесмен на годината“ в Пловдив и региона за построяването на модерната инсталация за производство на гориво в с. Белозем. До 2018 година Георги Самуилов е председател за България на Световния петролен съвет (WPC). Известен е и със своята благотворителна дейност. Години наред „Инса ойл“ подкрепя пловдивската организация „Различни, но равни“. Петролната фирма е партньор и основен дарител на Националния дарителски фонд за подпомагане на деца, пострадали при автомобилни катастрофи, който се управлява от Българския червен кръст. По покана на „Инса ойл“ и други фирми от страната се включват в инициативата. Тази година българската петролна компания стана част от българо-американското дружество INSA OIL Inc., в което партньор са Focal Point Energy.

Интервюто е част от специалното издание на „24 часа“ и TREND „Мъжете с решения“, част от поредицата за успели личности с визионерски нюх. Новият брой е посветен на онези мъже, които взимат важни и трудни решения всеки ден, на лидерите, които утре ще сочат посоката в бизнеса, технологиите, ценностите и стремежите на съвременния човек. „Мъжете с решения“ е издание за търсещите и за смелите, за хората с вроден усет към промените и със здрав гръб за отговорността на растежа.

- Кога и какви решения взехте, които дадоха посока на вашия бизнес? А на последвалия успех?

- Всеки човек ежедневно взима решения и всяко от тях е важно. Грешните решения също са важни, защото са част от пътя и от опита. Успешните бизнес решения не са заслуга на един човек, а в повечето случаи на целия екип.

Едно от най-трудните през годините беше инвестицията за строежа на рафинерията в с. Белозем. Това беше крачка напред за нашата компания, но и скок в технологично отношение на сектора. В момента изграждаме рафинерия за биоетанол, която ще заработи ефективно към края на 2023 г. Едновременно с това осъществяваме още един иновативен план за ново технологично развитие, който ще промени петролния сектор не само в нашата страна, но и в региона. Проектът ни предвижда построяването на инсталация за производство на дизел от отпадъчни мазнини. Ще го осъществим съвместно с американските ни партньори Focal Point Energy (FPE). Така на практика ще приложим принципите на кръговата икономика в енергетиката. Дали това са успешни решения? Успехът не е еднократен акт, той не се постига веднъж завинаги. За мен успех е да не спираш да си любопитен към новото и да се развиваш.

- Как се променя бизнесът ви днес – след пандемия, по време на война и сериозна инфлация?

- Времето, в което живеем, е сложно за всички. Ситуацията в нашия бизнес е много динамична и ни провокира да търсим нестандартни решения. Разчитаме на държавата да използва механизмите си за налагане на справедлива конкуренция на пазара, но ние също трябва да дадем приноса си към положителни промени. Проектът с американските ни партньори е нашият начин. Това е иновативен подход за диверсификация на източниците за производство на горива, но, от друга страна, е реализация на нашата отговорност за опазване на околната среда и промяна на стандарта на живот. Ние като българска петролна компания сме ангажирани с прилагането на зелените политики на ЕС.

- Каква е ролята на екипа ви във взимането на решения? Умеете ли да се вслушвате и доверявате?

- Аз съм екипен играч и заедно с моя екип сме преминали през много бури. Сигурно ще прозвучи като клише, но при нас „успехът има много родители“. Хубаво е да има повече мнения и оценки. С хората от „Инса ойл“ сме заедно десетилетия, децата ни израснаха заедно, а сега и те се включват в екипа. Те са носителите на новите дигитални времена, на иновативните технологии. И трябва да кажа, че са много смели млади хора, защото се справят с отговорността да заслужат мястото си в нашия отбор. Вярвам силно не в сблъсъка, а в приемствеността между поколенията – и в бизнеса, и в живота. Всички имаме какво да научим едни от други. Стипендиантската програма на „Инса ойл“, в която партньор ни е Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“, е свързана точно с мотивацията на младите хора да останат и да работят в България. Аз и моят екип сме убедени, че решението на този проблем е в съвместните усилия на бизнеса и държавата. Сигурно много пъти измежду тези страници ще се постави въпросът с липсата на кадри за бизнеса, но младите хора не могат да бъдат мотивирани да правят кариера в България само с високи заплати и с добри професионални възможности, които могат да им осигурят компаниите. Те искат да имат и добро качество на живот, а то зависи в немалка степен от държавата и институциите. Нужна е цялостна стратегия, която бихме подкрепили с всички сили.

- Какъв е критерият ви за успешност?

- Удовлетворение от постигната цел.

- Успехът днес различен ли е от успеха утре? Кое видоизменя дефинициите?

- Успехът сега е различен от успеха след няколко часа дори - толкова е забързан нашият свят. Затова да съумееш да предвидиш как ще изглежда успехът утре в твоята сфера, е най-голямото предизвикателство пред съвременните лидери. А да запазиш този успех трайно, ще бъде лукс.

- Как вашите родители ви научиха да взимате решения?

- Като отраснал в здраво католическо семейство винаги бях насърчаван каквито и решения да взимам, да имам смелостта да нося отговорност за тях. И винаги да се придържам към доброто.

- Как мъж с много ангажименти възпитава своите деца и кое е най-важното в общуването с тях, така че успелият мъж да може да се нарече успял баща?

- Не знам дали аз съм възпитал децата си, или те мен. Процесът е двустранен и е успешен само ако все повече говорим помежду си и повече мислим един за друг. Надявам се с личния си пример да давам на децата си всичко онова, което не успявам да им дам с личното време, което все не достига.

- Какво искате да знаем за мъжете от вашето поколение?

- Че сме мъжкари. И че все още може да решим и най-големия проблем с дадена мъжка дума.

- Кои са предразсъдъците за мъжете и мъжеството, на които сме подвластни?

- Клише е, но аз безусловно го вярвам – предразсъдък е, че мъжете са силният пол. Съвременните жени не спират да ме провокират с тяхната борбеност, адаптивност и финес.

Може да намерите Мъжете с решения“ на местата за продажба на списания в цялата страна.

 

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още