
Цените на млечните продукти продължават да са рекордно високи. Разходите за производството им са скочили със 100%. При яйцата също се наблюдава постоянно повишение. Ниските цени на продуктите обаче невинаги говорят за добро качество, напомнят от бранша.
„България в момента произвежда 60% от суровото мляко, което е необходимо за българските нужди. При 1,20 лв. сурово мляко. 10 литра по 1,20 лв. са 12 лв. плюс ДДС-то, са 14,40 лв. Нямаме никакви разходи, нямаме опаковка, нямаме пастьоризация, нямаме преработка, нямаме заплати, нямаме транспорт - нищо. Как може да се получи това, нямаме надценка на търговските вериги? Как става 12,99 лв. и всички в страната и контролните органи спят?. Това теоретически е невъзможно”, обясни Димитър Зоров, директор на Асоциацията на млекопреработвателите в България пред NOVA NEWS.
Тази информация можете да прочетете само с регистрация на сайта на "24 часа". Регистрацията е напълно безплатна и ви дава неограничен достъп до архива на 24chasa.bg, възможност за персонализиране на новините през "Моят 24 часа", както и всекидневен нюзлетър с най-важните новини за последното денонощие. Може да бъде с профил в социална мрежа или e-mail.