
Близо 300 български сирена и кашкавали - във ФАНТАСТИКО
Българинът изяжда малко над 1 килограм сирене на месец. Това показват последните данни на Националния статистически институт.* Рекордьори в нашия регион са гърците, които ядат два пъти повече сирене от нас.
Традиционното българско бяло саламурено сирене остава един от най-купуваните хранителни продукти у нас. В супермаркетите на българската верига ФАНТАСТИКО предлагат огромно разнообразие от сирена и кашкавали, 296 от тях – български. А саламуреното сирене държи над 50% дял в тази категория продукти.
За качествено сирене от ФАНТАСТИКО се доверяват на десетки доказани български производители – от най-големите в бранша до малките бутикови ферми и мандри. Клиентите могат да избират между 40 различни марки саламурено сирене. Една от тях идва от китното село Кърнаре, в полите на Стара планина. Мандрата тук започва работа преди 27 години именно с производството на традиционното българско сирене „Кърнаре“. „Суровината е най-важна за качеството на продукта. Преработваме само българско мляко“, разказва управителят на фермата Янка Бикова.
Кравеферма на мандра „Кърнаре“ в с. Столетово
Кравето и биволското мляко за продуктите си добиват в собствена кравеферма, разположена в богатото с красивата си природа село Столетово. „Избрахме това райско кътче и изградихме нашата съвременна ферма за 150 дойни крави и 80 биволици. Фермата е проектирана, изградена и оборудвана с най-модерните, функционални и сигурни съоръжения“, допълва Бикова.
За първокласно овче саламурено сирене от ФАНТАСТИКО се доверяват и на друг производител – малката ферма „Багри“, разположена край Белене, в местността Трояне, на крачка от поречието на Дунав. Тук отглеждат 550 овце от породата Лакон.
Ферма „Багри“, местност Трояне, Белене
„Със създаването на фермата се върнахме към корените си. Районът има традиции в овцевъдството и производството на млечни продукти. Мисията ни е да съхраним тази традиция и да я поддържаме жива в модерния свят“, разказва управителят на фермата Димитър Николов. Споделя още, че тайната на доброто саламурено сирене се крие в няколко малки, но изключително важни неща - натурален и чист състав на продукта, влагане само на пълномаслено мляко от пасищно отглеждани животни и стриктното спазване на технологията.
Дядо Антон, снимка: ферма „Багри“
Дядо Антон от близкото село Ореш има над 60 години опит в правенето на българско саламурено сирене. Преди 12 години той успява да превърне овчето мляко в традиционното сирене, което „Багри“ започва да предлага на пазара. С времето рецептата на дядо Антон претърпява промени - основно в съдържанието на сол.
Ферма „Багри“
„Някога високото съдържание на сол било свързано със запазването на сиренето за по-дълго време. Но днес методите на съхранение са се развили достатъчно и наличието на хладилна база позволи да направим тази голяма стъпка. За нас беше изключително важно от здравословна гледна точка да намалим количеството сол в сиренето“, споделя управителят на фермата.
МАЛКО ИЗВЕСТНИ ФАКТИ ЗА СИРЕНЕТО
Сиренето е създадено преди около 8 хиляди години – напълно случайно. Предполага се, че първите сирена са били доста кисели и солени, подобни по структура на пресечена извара или на нашето саламурено сирене.
През 19 век, когато туберкулозата върлува на Балканите, в България населението не било толкова силно засегнато. Според някои източници една от причините била високата киселинност на традиционните млечни продукти за страната ни - саламуреното сирене и киселото мляко. Високата киселинност не позволява на туберкулозните бактерии да се развиват.
Бялото саламурено сирене трябва да зрее 60 дни и задължително в метална тенекия, понеже при процеса на зреене протича бурна ферментация, която не може да се получи в пластмасова кофа.
Ако не можете да чакате 60 дни или случайно нямате на разположение метална тенекия, за да си приготвите домашно саламурено сирене, може да отидете до ФАНТАСТИКО.
*Цитираните данни са на Националния статистически институт за потреблението на основни хранителни продукти за третото тримесечие на 2022 година