Брюно Льо Мер: Напът сме да имаме европейски план за намаляване на инфлацията

"Европейският закон за намаляване на инфлацията" е напът да види бял свят, потвърди днес френският министър на икономиката Брюно Льо Мер, цитиран от Франс прес, изразявайки задоволството си от предложенията на ЕК за противопоставяне на големия климатичен план на САЩ за стотици милиарди долари.

"Напът сме да имаме този европейски план за намаляване на инфлацията, той ще бъде обсъден в Европейския съвет през идните дни", коментира френският министър в интервю за "Франс ентер".

Американският закон за намаляване на инфлацията (IRA), план за 430 милиарда долара, предвиждащ разпределянето на субсидии за зелени промишлености като производството на батерии за електрически автомобили и соларни панели, безпокои европейците, които се опасяват, че индустриите на бъдещето ще се установят в САЩ заради финансовите стимули.

Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен предложи днес да се улеснят държавните помощи за подкрепа на зеления преход на европейските промишлености, които се конкурират с американски и китайски субсидии без непосредствено финансиране от ЕС.

Тези предложения ще бъдат обсъждани по време на срещата на върха на държавните и правителствените ръководители на ЕС в четвъртък (9 февруари) и петък (10 февруари) в Брюксел, като се очаква решенията да бъдат взети през март.

В допълнение към компонента субсидии те се състоят основно от преразпределяне на съществуващи средства и "преопаковане" на мерки, които са повод за критики, съобщи БТА.

"Европа най-накрая ще се ангажира с този стратегически завой към по-сериозна намеса за защита на промишленостите ни и производството ни", заяви днес министърът. Той цитира секторите на водорода, вятърните турбини и соларните панели.

Преди европейската среща на върха в края на седмицата Брюно Льо Мер и германският му колега Роберт Хабек пътуват днес за Ващингтон, за да се срещнат с министърката на финансите на САЩ Джанет Йелън и да се опитат да преговарят за корекции по големия американски план.

Френският министър призова в събота в интервю за АФП САЩ да проявят "прозрачност" в разпределянето на мащабните субсидии.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още