Пламен Тошев: Ще съм успял, когато науча децата си на моите ценности

Пламен Тошев е управляващ директор на „Акронис България“. С повече от 14 години опит в софтуерната индустрия, Тошев има значителен брой успешно реализирани проекти и широк набор от управленски умения. От 2016 г. е едноличен собственик и управляващ директор на T-Soft, която през 2018-а е придобита от глобалния лидер в сферата на киберзащитата Acronis. Като такъв той отговаря за разширяване присъствието на Acronis на българския пазар и развитието на новосъздадения развоен център тук.

Интервюто е част от специалното издание на „24 часа“ и TREND „Мъжете с решения“, част от поредицата за успели личности с визионерски нюх. Новият брой е посветен на онези мъже, които взимат важни и трудни решения всеки ден, на лидерите, които утре ще сочат посоката в бизнеса, технологиите, ценностите и стремежите на съвременния човек. „Мъжете с решения“ е издание за търсещите и за смелите, за хората с вроден усет към промените и със здрав гръб за отговорността на растежа.

- Г-н Тошев, защо и как избрахте точно в тази сфера да правите кариера? Кога разбрахте, че това е правилната посока?

- Още от дете имам интерес в STEM областта, както е модерно сега да се казва. Учих в Софийската математическа гимназия, като математиката определено ми беше интересна. Освен нея, разбира се, физика, химия, както и информатика. Компютрите, интернет и цялата IT сфера се развиваше доста бързо в България и ми се стори най-перспективна. По този повод завърших висшето си образование в Технически университет – София със специалност „Компютърни системи“. От втори-трети курс вече знаех, че това е сферата, в която искам да се развивам, като в трети курс започнах и работа.

- Трудните решения, които са довели до сериозен напредък?

- Имаше няколко такива, които впоследствие се оказаха много добри решения. Първото беше в трети курс в университета, когато трябваше да започна работа. По това време натоварването от университета не беше толкова голямо и реших, че е напълно възможно едновременно с това да работя на пълен работен ден, като успявах в два дни от седмицата да вместя всичките си лекции и упражнения, а в останалите пет да работя. Смятам, че това не беше лошо решение, от една страна, защото не изоставих образованието си и завърших успешно, а от друга – придобих опит и успяхме да изградим една доста успешна българска фирма. Второто трудно решение беше, когато през 2018 г. Acronis придоби T-Soft. T-Soft беше успешна фирма, в която бях едноличен собственик. Да я продам, като стана служител на голяма международна компания като Acronis, не беше лесно решение, което обаче впоследствие се оказа правилното. Самият факт, че повече от половината служители на T-Soft тогава 4 години по-късно все още са служители на Acronis, означава, че е взето правилното решение и именно то е помогнало на всички да се развиват.

- Как се променя бизнесът ви днес – след пандемия, по време на война и сериозна инфлация? Как ще решите накъде да поемете – по интуиция, с помощта на екипа си или имате други методи?

- Не само нашият бизнес, а всичко се променя много бързо през последните 2 години. В нашата сфера пандемията накара хората да започнат да работят от вкъщи, което изправи компаниите пред сериозни предизвикателства. Всички тези фактори допринесоха за затварянето на някои от големите компании в САЩ в IT сферата и се стигна до съкращения на хора. В България, за щастие, не виждам такива рискове. Няма ги и при нас – работим усилено и мисля, че се справяме със ситуацията. Растем и се развиваме доста добре. Работим на световния пазар и за нас това, че в България има определен ефект от пандемията или войната в Украйна, не би повлияло толкова значимо на бизнеса ни.

- Каква е ролята на екипа ви във взимането на решения? Умеете ли да се вслушвате и доверявате?

- Глобално в Acronis влиянието на хората е доста голямо. Това не е компания, която се управлява еднолично. Напротив, обратната връзка се чува от абсолютно всички нива в компанията. Мнението и идеите на всеки един служител са от огромно значение за нас и имат сериозно влияние.

- Как мъж с много ангажименти възпитава своите деца и кое е най-важното в общуването с тях, така че успелият мъж да може да се нарече и успял баща?

- Благодаря за интересния въпрос. Всъщност няколко пъти съм правил паралел между това да водиш бизнес или екип и това да имаш семейство. От една страна, трябва да уважаваш всички членове на този екип или семейството си и да се държиш с тях като с много ценни за теб хора, а от друга, да им помагаш да се развиват. Това е нещо, на което се опитвам и се надявам, че успявам да уча и моите деца - цял живот непрекъснато да учат, да се развиват, да не спират и непременно да уважават хората около тях, да разчитат на екипа, в който са. Това са основни ценности, които трябва да се споделят, независимо дали става дума за семейството, или за работата. Доверието е изключително важно. Благодарен съм, че мога да разчитам на близките си хора във всеки един момент.

Може да намерите Мъжете с решения“ на местата за продажба на списания в цялата страна.

 

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още