ЕК иска капиталови правила за банките, които притежават криптоактиви

Ясни капиталови правила за банките, които притежават криптоактиви, трябва да бъдат бързо приети и вкарани в банковите закони в ЕС, ако Европа не иска да пропусне договорения за това краен срок, според Европейската комисия, цитирана от Ройтерс.

Базелският комитет договори януари 2025 г. като краен срок за въвеждане на капиталовите изисквания за крипто експозицията на банките, включително към биткойни и стейбълкойни.

"На този етап банките имат твърде ниски криптоекспозиции и ограничено участие в осигуряването на услуги, свързани с криптопазарите", посочва ЕК в неформален дискусионен документ, видян от Ройтерс. "Банките обаче проявяват интерес да търгуват криптоактиви от името на своите клиенти и да осигуряват услуги, свързани с криптопазара", предаде БТА.

Базелските стандарти са въведени в ЕС със закон и всяко забавяне означава, че банките може да се наложи да чакат по-дълго, за да влязат на криптопазара, тъй като през 2024 г. в сила влизат и договорени само в рамките на ЕС правила за търговия с криптоактиви.

За да приеме базелските крипто правила, ЕС трябва или да предложи нов закон, или да разшири сега приемания банков закон, за което се обяви и Европейският парламент.

Страните членки и ЕП тепърва ще започнат преговори по окончателния текст, който може да включи и правила за търговията с криптоактиви, се посочва в документа на ЕК. "От международна гледна точка това ще разреши на ЕС да успее да спази крайния срок по отношение на базелските критерии".

Документът на ЕК освен това предлага Европейският банков орган (EBA) съвместно с Комисията за надзор над борсите и ценните книжа (ESMA) да координира правилното категоризиране на различните криптоактиви.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още