Министър Пулев: До 15 май фирмите могат да кандидатстват за монтиране на фотоволтаици и батерии

Това е съвместна рубрика на "24 часа" и Министерството на иновациите и растежа. Тя разказва кой, как, кога и за колко средства може да кандидатства по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), Програмата "Конкурентоспособност и иновации в предприятията" (ПКИП) и Програмата "Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация" (ПНИИДИТ) 2021-2027. Всички възможности, условия и срокове за кандидатстване - в рубриката "Иновации и растеж за хората и бизнеса".

От 75 000 лв. до 1 млн. лв. по Плана за възстановяване могат да получат предприятията

Съфинансирането е до 50% в зависимост от големината и местоположението на компаниите

До 15 май бизнесът може да кандидатства по процедурата за „ВЕИ и батерии за локално съхранение на енергия“ от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) по линия на Министерството на иновациите и растежа (МИР). Това заяви министър Пулев по време на работна среща с областния управител на Бургас проф. Мария Нейкова и кмета на Бургас Димитър Николов.

Той посочи, че мярката е третата отворена от МИР в подкрепа на българските компании със средства от ПВУ. Тя бе отворена за кандидатстване на 15 февруари, като бюджетът й е 200 млн. лв. Насочена е към микро-, малки и средни предприятия, както и дружества с до 3000 служители. По процедурата могат да кандидатстват компании от почти всички сектори на икономиката, като едно от условията е да имат поне 3-годишна финансова история.

Мярката е за изграждане на нова фотоволтаична система – т.нар. соларни панели, които да бъдат монтирани върху покрива на даденото предприятие, фасадата му или на терена, на който се намира. Батериите за локално съхранение на енергия ще могат да я съхраняват до няколко дни, а самата енергия ще се произвежда единствено и само за собствена употреба, без да може да се препродава през първите пет години. С европейските средства фирмите няма да могат да доизграждат вече съществуващи фотоволтаични системи.

Минималният размер на безвъзмездната помощ е 75 000 лв., а максималният – 1 млн. лв. Съфинансирането е от 35% до 50% в зависимост от големината и местоположението на компаниите.

Подаването на документите по процедурата е изцяло онлайн (https://bit.ly/3xlmh1t ).

Главният директор на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ към МИР Илияна Илиева и експерти от дирекцията провеждат информационни дни относно кандидатстването по процедурата за „ВЕИ и батерии за локално съхранение на енергия“. Първият инфо ден бе на 22 март в сградата на Областната управа в Пловдив.

Кампанията продължава в:

Русе – 28 март (вторник), в зала на Областна управа Русе, от 10.00 до 12.00 часа (регистрация: 9.30 – 10.00 ч.);

Варна на 29 март (сряда), в зала на Областна управа Варна, от 10.00 до 12.00 часа (регистрация: 9.30 – 10.00 ч.)

Бургас на 30 март (четвъртък), в зала на Областна управа Бургас, от 10.30 до 12.30 (регистрация: 10.30 – 11.00 ч.) и София на 6 април.

Подкаст за иновации и растеж:

https://spoti.fi/41PmjfQ << Spotify

https://www.deezer.com/en/show/5660657 << Deezer

https://anchor.fm/pzir << Anchor

https://bit.ly/pir-st << Stitcher

https://bit.ly/pir-gp << Google Podcast

https://apple.co/41NMhk2 < < Apple Podcasts / iTunes

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още