Янислав Стойчев: Бизнесът днес е коренно различен от бизнеса вчера

Влизането в коловоза на рутината не води до развитие

Янислав Стойчев е главен финансов директор на ФАНТАСТИКО ГРУП. Той е част от екипа на компанията от 17 години. Преминал е през всички звена с фокус върху счетоводството, финансите и бизнес мониторинга. Разглежда всеки свой успех като нещо временно, затова не спира да търси нови решения и нови подходи в бизнеса.

Интервюто е част от специалното издание на „24 часа“ и TREND „Мъжете с решения“, част от поредицата за успели личности с визионерски нюх. Новият брой е посветен на онези мъже, които взимат важни и трудни решения всеки ден, на лидерите, които утре ще сочат посоката в бизнеса, технологиите, ценностите и стремежите на съвременния човек. „Мъжете с решения“ е издание за търсещите и за смелите, за хората с вроден усет към промените и със здрав гръб за отговорността на растежа.

- Защо и как избрахте точно в тази сфера да правите кариера? Кога разбрахте, че това е правилната посока

- Решението да работя счетоводство и финанси дойде в доста ранен период в моя живот – още когато бях ученик в 7-и клас. Винаги съм харесвал математиката и числата и това беше логично продължение. Исках да се занимавам с икономика, цифри, правила и след редицата специалности избрах счетоводство в гимназията, а след това и в университета. Още във втори курс започнах работа във ФАНТАСТИКО и за 17 години преминах през всички звена в компанията, които имат общо със счетоводство, финанси и бизнес мониторинг. Това беше голямата школа в професията за мен.

- Трудните решения, които са довели до сериозен напредък?

- Няма лесни решения, но може би това, което за мен е било най-предизвикателно, е преходът към автоматизиране на процесите, свързани с финансовите операции на компанията. Разбира се, това се случи преди години, но аз самият нямах достатъчно опит и с колегите се учехме в движение. Ефектът беше поразителен и това, което правеха 12 души за цял ден, днес се извършва само от един специалист, и то за няколко часа. В нашия бизнес става дума за около 100 000 разплащателни операции дневно, за детайлна информация за наличностите в различни стокови групи и плащания към доставчици – това е огромен обем данни. И този процес не може да спре, продължаваме всекидневно да надграждаме функционалностите, за да имаме най-точната картина. Това ни дава възможност да планираме добре и ни помага при вземането на стратегически решения за нови инвестиции.

- Как се променя бизнесът днес – след пандемия, по време на война и сериозна инфлация? Как ще решите накъде да поемете – по интуиция, с помощта на екипа си или имате други методи?

- Бизнесът днес е коренно различен от бизнеса вчера. Бизнесът утре ще се различава от днешния. Светът се променя всекидневно и сме свидетели на поредица от събития, някои от които очаквани (като инфлацията, макар и не в такава степен), други – шокиращи за съвременния свят – войната в Украйна. Сякаш пандемията ни подготви и научи да сме много по-гъвкави и приспособими. Но що се отнася до финансите на компанията, там няма как да заложим на интуиция. Вървим по т.нар. спирала на цените, която води до бързо нарастване на разходите. В тази поредица от кризи основен фокус за нас е грижата към екипа, така че колегите да се чувстват сигурни и спокойни за утрешния ден. Актуализирахме възнагражденията и увеличихме стойността на ваучерите за храна. Разширихме пакета със социални придобивки, като включихме подаръци за раждане на дете и при пенсиониране. Всеки колега може да използва карта за отстъпки в нашите супермаркети, боулинг зали и ресторанти, както и карта за фитнес на преференциална цена. В две последователни години проведохме мащабни кампании, насочени към здравето на колегите, като финансираме прегледи и изследвания за някои от най-разпространените заболявания при мъжете и жените. Тази инициатива ще продължи и през следващата година. Едновременно с това инвестираме в системи, които ще доведат до намаляване на разходите и са щадящи природата. Изграждаме собствени фотоволтаични системи, инвестира се в енергоспестяващо оборудване за новите супермаркети, както и в системи за цялостен мониторинг на използваните ресурси във всеки обект.

- Каква е ролята на екипа ви във взимането на решения? Умеете ли да се вслушвате и доверявате?

- Бизнес моделът ни е успешен и продължаваме да го развиваме с усилията на целия екип. Важните решения винаги взимаме след сериозни дискусии. Доверяваме се и ценим експертизата на колегите.

- От кого сте се учили да взимате решения и да ги отстоявате?

- Определено хората, които са били мои ментори, са собствениците на компанията. Реално аз получих шанс за професионално развитие от студентската скамейка. Мисля, че съм изключение, тъй като не ми се наложи да търся развитие извън ФАНТАСТИКО цели 17 години. Научил съм много от основателя на компанията г-н Валери Николов. Неговата визия за развитието на компанията винаги е била с далечен хоризонт напред във времето и това ми е давало увереност. Разбира се, в моя случай решенията стъпват върху числата, което също ми помага във всекидневната работа.

- Коя битка не успяхте да спечелите?

- Не водя битки. В компанията стремежът ни е винаги да надскачаме себе си и разбира се, да сме силно конкурентни. Планираме изграждането на нови супермаркети и навлизане в нови градове и вярвам, че ще се справим успешно, не водейки битки, а като силен екип.

- Колко често се събуждате с чувството, че всичко зависи от вас?

- Няма човек, от когото да зависи всичко. Казват, че няма незаменими хора, а аз бих казал, че има незаменими екипи. Това за мен е по-ценното. И все пак има моменти, в които съм заспивал и съм се събуждал с критични проблеми, чието решение трябва да бъде намерено. Бизнесът е свързан с обслужване на хиляди клиенти всекидневно, в компанията работят 3400 служители и почти всеки ден има различни казуси за решаване. Това всъщност ме мотивира, защото работната среда е много динамична, а за мен влизането в коловоза на рутината е далеч от разбирането ми за развитие.

- Успехът днес различен ли ще е утре? Кое видоизменя дефинициите?

- За всеки човек успех означава нещо различно. Всеки сам си поставя различни цели, дори и предели. За себе си мисля, че това, което съм постигнал, е временно, че винаги може в нещо да съм по-добър, и затова продължавам да уча. Иновациите и креативността са основен двигател за мен. Мисля, че съм от хората, които непрекъснато търсят нова информация по различни теми, за да разширяват мирогледа си и да опитват нови неща.

Може да намерите Мъжете с решения“ на местата за продажба на списания в цялата страна.

 

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още