
От фермата в село Джулюница до трапезата: Пътят на аспержите към вкусната и здравословна храна
С идването на пролетта се събужда желанието ни за едно ново начало, за един по-качествен, по-здравословен и по-щастлив живот. Неслучайно и с идването на този сезон се появяват и първите аспержи - като истински дар от природата, спомагайки за нашето пълноценното и балансирано хранене.
Аспержите са богати източници на много важни хранителни вещества като фибри, фолиева киселина, желязо, мед, калий, цинк, магнезий ,витамини А, С, E и К. Този зеленчук е известен също така и със своите антиоксидантни свойства, които помагат за намаляване на риска от различни заболявания. Аспержите са с ниско съдържание на мазнини и калории, съдържат и разтворими и неразтворими фибри, и безспорно спомагат за отслабване.Те са естествен афродизиак и диуретик.
Ферма за аспержи от село Джулюница е създадена през 2017, като първата реколта е от 2019. Идеята започва като на шега, в следствие на една мечта на Христо Анчев да има собствено стопанство за аспержи.И така днес тя е реалност и радва хиляди потребители.
Пътят на аспержите от фермата до трапезата понякога е труден, но носи и истинско удовлетворение,когато клиентите са доволни. Процесът трябва да е съобразен с изискванията на селскостопанското производство у нас, да гарантира здравето на хората и има за цел опазването на околната среда,а ролята на аспержопроизводителя е да намери баланс между всички тези елементи. От фермата споделят,че обикновено първата реколта започва, когато средната температура през деня/нощта е около 14 градуса. Иначе традиционно сезонът на аспержите започва през април, и завършва в навечерието на Еньовден, 21-ви Юни. След като сезонът започне, всичко се реже на ръка. Аспержите изникват толкова бързо, че почти може да се наблюдава как растат. Понякога реколтата трябва да се прибира два, три пъти за един ден. Веднъж нарязани, от фермата ги измиват, пакетират, претеглят и опаковат с цел продажба онлайн или на фермерските пазари. Фермата разполага със специална хладилна камера, за да се съхраняват стълбовидните. По този начин те остават свежи и пресни, докато достигнат до клиентите.
В момента във фермата се отглеждат 4 декара със зелени аспержи и през активния сезон от април 2023 ще присъстват два дена в седмицата на фермерски пазари Хранкооп в София плюс реализация на продукцията онлайн или на място от Фермата. През настоящата 2023 година ще обработват още 5 декара с още многообразни и интересни зеленчуци като: ревен, няколко вида кейл, няколко вида манголд, резене, червено цвекло, моркови,италиански тиквички и много други.
Всичко това превръща Ферма за аспержи в посланник на разнообразното,вкусно, пълноценно, балансирано традиционно и нетрадиционно хранене на българската трапеза.
Website: http://www.fermazaasperji.com/
Facebook: https://www.facebook.com/valeasparagusfarm
Instagram: https://instagram.com/fermazaasperzhi?igshid=YmMyMTA2M2Y=