Министър Пулев отчете над 15 пъти ръст на сертифицираните инвестиции за първите 3 месеца на годината, за над 152 млн. лв. са

Това е съвместна рубрика на "24 часа" и Министерството на иновациите и растежа. Тя разказва кой, как, кога и за колко средства може да кандидатства по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), Програмата "Конкурентоспособност и иновации в предприятията" (ПКИП) и Програмата "Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация" (ПНИИДИТ) 2021-2027. Всички възможности, условия и срокове за кандидатстване - в рубриката "Иновации и растеж за хората и бизнеса".

Близо 19 млн. лв. насърчителни мерки са изплатени от МИР в подкрепа на инвеститори и общини

Само три от стратегическите проекти с национално значение, по които се преговаря, са на стойност 4 млрд. лв. с предвидени 4000 работни места

Има над 15 пъти ръст на сертифицираните проекти на инвеститори у нас за първото тримесечие на 2023 г. До 1 април тази година са сертифицирани 9 проекта на инвеститори, които ще вложат над 152 млн. лв. и ще разкрият 336 нови работни места, докато до 1 април 2022 г. са издадени сертификати само на 2 проекта за малко над 10 млн. лв.

Това е отговорил министърът на иновациите и растежа Александър Пулев на въпрос на народни представители относно инвестициите в страната за 2023 г. Отговорът му е публикуван на сайта на Народното събрание.

„Очевидно е, че ръстът на инвестициите в лева за първото тримесечие на 2023 г. спрямо 2022 г. е над 15 пъти, а сертифицираните проекти са над 4 пъти повече“, се казва още в писмения отговор на Пулев.

„За активната работа на служебния кабинет в привличането на инвестиции са доказателство и данните за проектите в процес на сертифициране – общо 34 проекта с размер на инвестициите от близо 2 млрд. лв. и над 3500 нови работни места“, пише още Пулев до народните представители.

От отговора му става ясно, че МИР води преговори и с голям брой потенциални инвеститори, като само три от стратегическите проекти с национално значение са на стойност 4 млрд. лв. с предвидени 4000 работни места.

Само за периода на служебните кабинети от 2 август 2022 г. – 5 май 2023 г. са издадени общо 25 сертификата за близо 400 млн. лв. От проектите 19 са извън столицата, в това число пет в общини с безработица над средната за страната. Петнадесет от проектите се осъществяват във високотехнологични производства и услуги. Сред тях има такива, които са в автомобилостроенето, производство на електрически велосипеди, производство на ски, на шоколадови изделия, информационни технологии, здравеопазване и др.

Голяма част от компаниите, получили сертификат за инвеститор, са български фирми. Чуждестранните компании, инвестирали у нас, са главно от държави, които са наши традиционни партньори, като Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Дания, Испания, Турция, Швеция и Швейцария.

По отношение на насърчителните мерки за периода на двата последни служебни кабинета от бюджета на МИР са изплатени близо 19 млн. лв. на инвеститори. Те са за изграждането на елементи на пътна и техническа инфраструктура. Средствата ще бъдат вложени в развитието на индустриалните зони в общините Бургас, Шумен, Костинброд, Марица, Куклен, Карлово и др., където ще се реализират сертифицираните проекти. Сумите са за 14 ключови работодатели, осигуряват вече работа на близо 6200 души от цялата страна.

Viber канал: Министерство на иновациите и растежа

Facebook: Министерство на иновациите и растежа

Instagram: https://www.instagram.com/minnovationbg/

Twitter: https://twitter.com/minnovationbg?lang=bg

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/ministry-of-innovation-and-growth-bulgaria/

YouTube: https://www.youtube.com/@user-bt5ui4ee1n

Подкаст за иновации и растеж:

https://spoti.fi/41PmjfQ << Spotify

https://www.deezer.com/en/show/5660657 << Deezer

https://anchor.fm/pzir << Anchor

https://bit.ly/pir-st << Stitcher

https://bit.ly/pir-gp << Google Podcast

https://apple.co/41NMhk2 < < Apple Podcasts / iTunes

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още