Министър Пулев: 50 фирми от област Велико Търново са одобрени за над 5 млн. лв. по плана за възстановяване

Това е съвместна рубрика на "24 часа" и Министерството на иновациите и растежа. Тя разказва кой, как, кога и за колко средства може да кандидатства по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), Програмата "Конкурентоспособност и иновации в предприятията" (ПКИП) и Програмата "Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация" (ПНИИДИТ) 2021-2027. Всички възможности, условия и срокове за кандидатстване - в рубриката "Иновации и растеж за хората и бизнеса".

На събора в Лясковец министър Пулев награди българската фирма „Тони Старт“ за иновативна дигитална система за съхранение на мляко

По данни на ООН до 2050 г. ще се изисква 60% увеличение на хранителната производителност във връзка с увеличаващото се население, каза Пулев

„Общо по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) област Велико Търново ще получи, като старт, над 5 млн. лв. С част от 50-те фирми договорите са вече сключени, а с другата ще се сключат до края на месеца“. Това коментира министърът на иновациите и растежа Александър Пулев по повод сключването на договорите от МИР с първите компании в България, спечелили финансиране по ПВУ.

По мярката „Технологична модернизация“ са одобрени 16 проекта, за които фирми от Велико Търново, Павликени и Горна Оряховица ще получат около 5 млн. лв. общо. „По втората процедура от ПВУ – за киберсигурност – ще изплатим отделно близо 700 хиляди лева на други 33 фирми от Лясковец, Свищов, Горна Оряховица и Велико Търново, като за техните проекти тези фирми няма да съфинансират с нито стотинка и получават напълно безвъзмездни средства“, каза още Пулев.

Министърът беше в Лясковец по време на фермерския събор, където се събраха над 60 хиляди овцевъди и земеделски производители. Той връчи награда за иновативно дигитално млекосъхранение и охлаждане на мляко на фирма „Тони Старт.

„Осигурихме над 5 млрд. лв. средства за предприемачите в България и по двете европрограми, управлявани от МИР, а цялото служебно правителство осигури 20 млрд. лв. по 10-те одобрени от ЕК за България програми. Това е бъдещето – да има пари да се насърчават иновациите и модернизацията“, каза Пулев при връчването на приза. Системата на фирма „Тони Старт“ работи на автоматичен цикличен режим, задаван на модула за управление. Софтуерът събира данни в реално време за количеството, продължителността и параметрите на работа на отделните съоръжения за съхранение и охлаждане на млякото и регулира онлайн процеса и качеството на продукта.

„Подкрепата ни за иновациите и растежа в сектора на земеделието и животновъдството се осъществява чрез две от нашите структури – Фондът на фондовете и Банката за развитие“, каза още министърът и допълни, че се очаква Българската банка за развитие да разработи нов механизъм за финансиране на фирми в бранша при облекчени условия.

Пулев добави, че освен одобрените по време на служебния кабинет 20 млрд. лв. за България по структурните фондове на ЕС, кабинетът е договорил и секторното финансиране за сегмента земеделие и селски райони.

„Светът се ориентира към иновации и високи технологии в производството и съхранението на храни – до 2050 г., според данните на ООН, ще се изисква 60% увеличение на хранителната производителност във връзка с увеличаващото се население“, подчерта също министърът и добави, че МИР подкрепя чрез своите програми иновациите и в този сегмент.

Viber канал: Министерство на иновациите и растежа

Facebook: Министерство на иновациите и растежа

Instagram: https://www.instagram.com/minnovationbg/

Twitter: https://twitter.com/minnovationbg?lang=bg

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/ministry-of-innovation-and-growth-bulgaria/

YouTube: https://www.youtube.com/@user-bt5ui4ee1n

Подкаст за иновации и растеж:

https://spoti.fi/41PmjfQ << Spotify

https://www.deezer.com/en/show/5660657 << Deezer

https://anchor.fm/pzir << Anchor

https://bit.ly/pir-st << Stitcher

https://bit.ly/pir-gp << Google Podcast

https://apple.co/41NMhk2 < < Apple Podcasts / iTunes

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още