
Преди 8 години шипката като билка и като плод навлезе в живота ми като на шега. Потапяйки се в необятната вселена на „Царицата на билките” аз и семейството ми с лекота открихме алтернатива на традиционните методи за профилактика и лечение.
От тогава до днес се отдаваме на това да създаваме продукти, в основата на които стоят незаменимите полезни съставки на шипковия плод и използвайки ги, да накараме клиентите ни да се чувстват удовлетворени.
Производството на Essential продукти, които са богати на автентични природни вещества, полезни за човешкия организъм, и осигуряват здравословно хранене на потребителите, при това с гарантирана чистота по отношение на хербициди, пестициди, ГМО, консерванти и добавки, е основата на концепцията, философията и стратегията на нашата компания "Балевски и Киров" ООД.
Създадохме малко бутиково предприятие (www.balevski.bg), специализирано в преработката на Шипки в град Трявна. Всички технологични процеси са разработени така, че максимално да щадят полезните вещества в плодовете.
Основното различие на Essential продукти от конвенционалните продукти се състои в това, че в тях се съдържат незаменимите за човешкия организъм вещества продуцирани и генерирани в плодовете и билките, чрез иновативните и ноу-хау технологични решения на нашата компания.
Нашите Essential храни, хранителни добавки и студено пресовано масло (www.balevski.eu) са натурални и биологични продукти, получени по природен път, богати на автентични природни вещества, полезни за човешкия организъм. Те са пълноценна храна с богата и непроменена органична цялост, равновесна минералност и органолептична хармоничност, което ги прави отлична съставна част на ежедневното меню.
Овладяната природа, приложена в практиката на нашата компания, еволюира от изходната суровина до завършения готов продукт обогатена, полезна и незаменима.
Иновативният ни продукт „Суха смес за шипков мармалад” се превърна в хит на пазара, поради възможността за 40 минути в къщи да си приготвиш „бабиния” шипков мармалад, което го отличи със златен медал в конкурса за иновации време на международното изложение „Фудтех” през 2021.
Трите ни варианта на шипков мармалад без добавена захар две поредни години са отличени като „Любим продукт на потребителите” по време на международното изложение „Фудтех” през 2021 и 2022 година, както и със златен медал на международното изложение “Интерфуд&Дринк 2022”.
Хранителните добавки, които произвеждаме на основата на шипките, бяха отличени със златен медал на междунарочното изложение “Интерфуд&Дринк 2022”.
В генезиса на нашия семеен бизнес са заложени зелени технологии и решения. Това означава осъзнаване на необходимостта от използването на най-новите технологии, на най-модерната техника и оборудване, които да щадят природата и да не й нанасят разрушителни последици от една страна и, от друга, да създаваме Essential продукти, запазвайки в суровините дарените им от природата полезни вещества.
Суровината, която влагаме в нашето производство е 100 % биологична. Нашето предприятие е био сертифицирано. Имаме разработена система HACCP. Въведохме интегрирана система за качество, опазване на околната среда и условия на труд в съответствие със следните стандарти: ISO 22000:2018; ISO 9001:2015; ISO 14001:2015; ISO 45001:2018
Най-големите производители на шипка в света са Чили и Китай, но ние се доверяваме на българските производители на култивирана шипка, защото сме убедени, че най-богатата на витамини шипка в света расте по нашите географски ширини.
Процеса по сушене на шипката преминава при температура до 50 градуса, което гарантира запазването на всички полезни съставки в плодовете.
Процесите по пресоване на семената и добиване на маслото, неговото съхранение и бутилиране, за първи път в света протича изцяло в азотна (безкислородна) среда, което елиминира възможността от протичане на окислителни процеси. Нашето студено пресовано масло от семена на шипка изтича при температура до 28 градуса и ние гарантираме за неговото качество 12 месеца след отваряне на опаковката.
Процесът по смилане на шипковото брашно протича при температура от 27 градуса, което гарантира запазване на пъстрата палитра от натрупани витамини и минерали в „Царицата на билките”. В края на 2021 въведохме в експлоатация система за микронизиране на брашното. За потребителите произвеждаме шипково брашно с едрина на гранулата до 120 микрона (за сравнение 200-400 микрона на конкурентни фирми), което придава усещането за нежен вкус и подобрява усвояването на полезните вещества от организма.
Загрижени за опазването на околната среда създадохме горивна инсталация с основен енергоизточник мъха от шипковия плод. Топлоенергията която използваме в сушилния процес е 100 % екологично чиста. През септември 2022 година изградихме фотоволтаична електрическа централа и електроенергията, която използваме в производството си е изцяло слънчева. Произведената екологично чиста топлоенергия и електрическа енергия за една година възлиза на над 330 000 kW/h, което предотвратява отделянето на над 178 тона въглероден диоксид, чийто еквивалент са малко под 10 000 средно големи дървета. Безвъглеродната ни технология беше отличена като победител в конкурса за иновации време на международното изложение „Фудтех” през 2022.
От началото на 2023 година всички наши суровини и крайни продукти са с „нулев” въглероден отпечатък.
Това овладяване на природата прави нашите Essential продукти подходящи за Теб, който държиш на здравето и външния си вид, за Теб който познаваш истинските вкусове и натуралните продукти, за Теб, за който да живееш здравословно е начин на живот и разбира се за Теб, който за първи път ще се потопиш в необятния свят на „Царицата на билките” – Шипката.