Дигиталните разплащания се разрастват

Най-новите проучвания на Visa показват, че банковата карта заема второ място (54%) сред предпочитаните методи за разплащане от българите, а парите в брой продължават да държат първа позиция с 67%. Като основна причина да се избира плащане в брой 38% от анкетираните посочват отсъствието на възможност за дигитална трансакция в магазина или пункта за услуги.

Магазините, които осигуряват възможност за дигитални методи на разплащане, се възприемат положително от българските потребители - близо 41 % от анкетираните смятат, че те са съвременни, а 42 % от тях - че са ориентирани към клиента, показват резултатите от проучването. Една пета от анкетираните пък посочват, че са си тръгвали от хранителен магазин, тъй като липсва възможност за покупка с карта. Особено остро липсата на дигиталните разплащания се усеща на пазари и базари, при фризьор, бръснар, козметик, в такси, при лекар, зъболекар или физиотерапевт. 

Потребителите биха искали да могат да плащат с електронни средства на все повече места, като тези очаквания се развиха значително по време на пандемията от COVID-19. Затова инициативите, които помагат на малките и микропредприятията да станат част от дигиталната икономика, придобиват сега още по-голямо значение. Програмата „България Без Брой“ на Visa e насочена именно към дигитализацията на малките и средните предприятия, които са гръбнакът на нашата икономика. Необходимо е да продължим да инвестираме в дигитални технологии и да ги ускоряваме, а не да забавяме темпото, докато излизаме от пандемията и се намираме в условия на икономическа и енергийна уязвимост.

 За да останат конкурентоспособни и да процъфтяват в условията на глобалната дигитална икономика, те трябва да се погрижат да предлагат методите за разплащане, които клиентите им предпочитат. Дребният бизнес се нуждае от експертна подкрепа, за да се ориентира в бързо променящата се среда, както и да познава възможните решения, които могат да му помогнат да осъществява електронни плащания и да посреща нуждите на клиентите си бързо, удобно и сигурно. Visa има опита и може да помогне на малките и средните предприятия да извлекат максимална полза от преминаването на бизнеса им в онлайн пространството. Във Visa вярваме, че когато малките и средните предприятия успяват, печелят всички.

Малките и средните предприятия съставляват повече от 90% от световния бизнес и осигуряват от 50% до 60% от световната заетост. Visa идентифицира тяхното изключително важното значение за икономиката и рисковете, пред които са изправени, затова насочи много от ресурсите си към тях.

В Чешката република, Полша и Словакия Visa работи с правителствата, за да предостави на малкия бизнес достъп до безконтактни приемни терминали и софтуер безплатно за първите 6 до 12 месеца. Програмата „Полша без пари в брой“, която предлага безплатен достъп до технологията за дигитални плащания на най-малките фирми, е пример за успех. Досега програмата е обхванала 350 000 предприятия. Това означава, че повече от всеки втори предприемач има инсталиран POS терминал.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още