Бизнес активността в еврозоната нараства по-бавно през май поради спад в производството

Бизнес активността в страните от еврозоната се увеличава с по-бавни темпове през миналия месец на фона на повишена динамика в сектора на услугите, която компенсира спада в производството. Това сочат данните от ново проучване, което отчита и отслабване на ръста на цените, информира Ройтерс, цитирана от БТА.

Общият индекс, който отчита бизнес нагласите на мениджърите по доставките в производствения и в сектора на услугите в еврозоната - Пи Ем Ай (PMI), изготвен от "Хамбург къмършъл банк" (Hamburg Commercial Bank - HCOB), намалява до тримесечен минимум от 52,8 пункта през май при 54,1 пункта през април.

Показателят, който се приема за индикатор за общото състояние на икономиката на еврозоната, е над нивото от 50 пункта, което е знак, че тя нараства. Той обаче е под прогнозираното равнище от 53,3 пункта.

"Сравнително устойчивият икономически растеж в сектора на услугите би трябвало да гарантира, че еврозоната ще се възстанови частично. Той показва, че икономиката на еврозоната нараства през второто тримесечие, след като брутният й вътрешен продукт не отбеляза растеж през периода октомври (2022 г. – бел.ред.) - март 2023 г.", отбелязва Сайръс де ла Рубия, главен икономист в "Хамбург къмършъл банк".

Индексът, който отчита бизнес нагласите на мениджърите по доставките в сектора на услугите в еврозоната - Пи Ем Ай (PMI), се понижава до 55,1 пункта през миналия месец при 56,2 пункта през април, когато отбеляза едногодишен максимум.

Показателят, който отразява нагласите на мениджърите по доставките в производствения сектор в еврозоната за развитието на бизнеса им - Пи Ем Ай (PMI), огласен през миналия месец, показа задълбочаване на индустриалния спад на фона на понижено търсене от страна на клиентите въпреки спада на цените.

Индексът, който показва обемите на промишленото производство в еврозоната, се понижава до 56,4 пункта, което е най-ниското му равнище от април 2021 г.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още