
Редовната консумация на орехи може да е от полза за когнитивното развитие на тийнейджърите и да допринесе за тяхното психологическо съзряване. Това са част от заключенията на ново проучване на Здравния изследователски институт „Pere Virgili“ и Института за глобално здраве в Барселона.* Въпреки че има и предишни проучвания за ефекта на ядките върху човешкото здраве, това изследване е безпрецедентно, тъй като то за първи път изследва ефекта на ядките върху юношите. В проучването са участвали 700 ученици на възраст между 11 и 16 години.
Изследователският екип установява, че юноши, които ядат орехи в продължение на най-малко 100 дни (не непременно в поредни дни), повишават концентрацията и интелигентността си, а децата със симптоми на хиперактивност значително подобряват поведението си в клас. Орехите са богати на алфа-линоленова мастна киселина, вид омега-3, която играе основна роля в развитието на мозъка, особено в този етап от живота на човек, пише още в заключенията на учените.
Консумацията на ядки може да бъде ключът към по-добро психично здраве и при по-възрастните хора и дори да намали стареенето на клетките, показват други проучвания.** Ядките са богати на хранителни вещества, осигуряват ни фибри, протеини, витамини, минерали и други микроелементи, които може да помогнат за намаляване на риска от сърдечни и кръвоносни заболявания. В същото време обаче хората с алергии към ядки трябва да бъдат особено внимателни, когато ги добавят към дневното си меню.
Ето и 10 любопитни факта за ядките:
- Фъстъците представляват 2/3 от консумацията на ядки в световен мащаб. А всъщност фъстъкът не е ядка, а бобово растение.
- Шам-фъстъкът получава своя зелен цвят от същия пигмент, който оцветява спанака и зелето.
- Кедровите ядки получават името си, защото се намират в шишарките.
- Макадамията има най-здравата черупка от всички ядки. Тя не може да се бере от дървото, а се събира, чак когато падне на земята.
- Кашуто е от същото семейство растения като отровния бръшлян. Черупката на кашуто съдържа токсични вещества и може да е опасна за човека и не се яде.
- Тиквените семки трябва да се консумират сурови, за да се запазят полезните им мазнини.
- Кестените са единствените ядки, съдържащи витамин С.
- Бадемите се нуждаят от пчели, които да ги опрашват, за да могат да растат.
- Може да използвате орехите като безглутенова основа за всичко, което се нуждае от коричка.
- В супермаркетите ФАНТАСТИКО се предлагат над 200 артикула пакетирани ядки и 7 вида насипни.
Във ФАНТАСТИКО може да откриете ядки на 10 различни марки, като периодично веригата предлага различни промоции на ядки на своите клиенти.
Все по-често ядките /най-вече суровите/ се използват и за приготвянето на диетични десерти, салати, закуски, домашно приготвени ядкови млека. И все пак ядките са и високо калорични, така че с тях не трябва да се прекалява, съветват специалистите. Винаги обаче можем да си позволим малко сладко изкушение с ядки. ФАНТАСТИЧНАТА рецепта е на кулинарния специалист Вяра Ковачева:
Бързи безглутенови кукита с бадемово брашно, халва и орехи
Необходими продукти:
- 200 г бадемово брашно
- 30 г кафява захар
- 50 г халва
- 2 яйца, размер М
- 1 к.л. канела
- 1 с.л. какао
- ½ пакет бакпулвер
- Малко какао за овалване
- 10-15 орехови ядки
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната до 180 °С.
2. Намаслете и набрашнете тавата от печката и оставете настрана.
3. В кухненски робот смелете захарта и халвата.
4. Прехвърлете сместа в купа и прибавете бадемовото брашно, канелата, бакпулвера и какаото.
5. Добавете яйцата и разбъркайте.
6. Оформете топки с големина на орех. Оваляйте ги в какао и ги наредете в подготвената тава.
7. Поставете парче орех в средата на всяка сладка.
8. Печете в загрятата фурна за около 10 минути. Охладете върху решетка и им се насладете!
Още рецепти от Вяра Ковачева ще откриете на www.fantastico.bg
Събира ни вкусът!
* Източник: https://www.isglobal.org/
** Източник: https://www.springer.com/