НА ЖИВО: Пленарно заседание на депутатите от 49-ото НС

Видео Подкаст image/svg+xml

ЕК отпусна 8,7 милиарда долара за проекти в областта на технологичните иновации

Европейската комисия е одобрила държавна помощ на стойност 8,1 милиарда евро за проекти в областта на микроелектрониката и комуникационните технологии, като част от стремежа на Европейския съюз да е в авангарда на технологичните иновации, предаде Ройтерс и БТА.

Изпълнителният орган на ЕС обяви днес, че 14 страни членки могат да предоставят помощ за 68 проекта, включващи компании, сред които "Еърбъс" (Airbus), Ей Ес Ем Ел (ASML) и "Ериксон" (Ericsson).

Всички тези проекти са обединени под общото наименование "Важен проект от общоевропейски интерес", като тази квалификация облекчава правилата на ЕС за получаване на държавни субсидии.

Проектите, в които участват общо 56 компании, включват научно-изследователска и развойна дейност за материали и инструменти, както и процеси за проектиране и производство на чипове. Те са насочени към 5Джи (5G) и 6Джи (6G) телекомуникационни технологии, наред с автономно шофиране, изкуствен интелект и квантови изчисления.

Първите нови продукти могат да са на пазара най-рано през 2025 г., като се очаква целият проект да бъде завършен до 2032 година.

"Трябва да сме новатори. Разработваме иновативни решения и разбира се първото им промишлено разпространение в Европа", каза на пресконференция заместник-председателката на ЕК Маргрете Вестагер.

Еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон заяви, че проектите ще ускорят развитието на европейската верига за доставки на компоненти за радарни и космически приложения, внедряването на електрически превозни средства и разработването на чипове за изкуствен интелект.

ЕК се надява, че проектите ще привлекат 13,7 милиарда евро допълнителни частни инвестиции. Страните, които предоставят държавна помощ, са Австрия, Чехия, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Малта, Нидерландия, Полша, Румъния, Словакия и Испания.

Те могат да си върнат част от държавните помощи, които са постигнали значителен успех.

Над 30 проекта в областта на микроелектрониката в Германия ще получат около 4 милиарда евро (4,29 милиарда долара) финансиране, след като ЕК одобри днес схемата за държавна подкрепа за подобни технологии. Това съобщи днес германското икономическо министерство, цитирано от Ройтерс.

"31 проекта в областта на микроелектрониката от 11 федерални провинции укрепват позицията на Германия като център за микроелектроника по всички направления и са важен крайъгълен камък в областта на промишлената политика", коментира икономическият министър Роберт Хабек.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още