Европейската банка за развитие отпусна 82 млн. евро за вятърен парк в Черна гора

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) подкрепя разширяването на производството на електроенергия от възобновяеми източници в Черна гора със заем от 82 милиона евро за Електрическата компания на Черна гора (ЕКЧГ) и „Грийн Гвозд“ (Green Gvozd), дружество със специално предназначение, което ще бъде изцяло придобито от ЕКЧГ, предаде за БТА черногорската агенция МИНА.

„Инвестицията ще помогне на ЕКЧГ да финансира придобиването, изграждането и експлоатацията на нов вятърен парк на сушата с мощност 55 МВт близо до село Гвозд в община Никшич, като по този начин спомогне за ускоряване на плана за декарбонизация на ЕКЧГ и енергийния преход на Черна гора. ЕКЧГ е активна в производството, разпределението и доставката на електричество“, се казва в прессъобщение на ЕБВР.

След като бъде завършен, вятърният парк „Гвозд“ ще произвежда възобновяема енергия, достатъчна за захранване на повече от 25 000 домакинства годишно и се очаква да спести най-малко 104 000 тона годишно емисии въглероден диоксид, равняващи се на годишните емисии на приблизително 62 000 автомобила, предаде БТА. 

„Вятърният парк „Гвозд“ е важен проект за ЕКЧГ, като е първият голям актив от ново поколение от над 40 години, както и първият вятърен парк на Електрическата компания“, казват от ЕБВР.

Това ще бъде вторият вятърен парк, финансиран от ЕБВР в Черна гора, след „Кърново“ с мощност 72 MВт, който беше първото голямо съоръжение за производство на електричество в страната през 80-те години на миналия век.

„Изграждането на нови възобновяеми енергийни мощности в Черна гора е от основно значение за плановете на страната за извеждане от експлоатация на въглищния капацитет, ключов фактор за емисиите на парникови газове и замърсители и в момента източник на почти половината от вътрешното производство на електричество в Черна гора“, се казва в прессъобщението.

Заедно с този проект, до момента ЕБВР е инвестирала 811 милиона евро в 83 проекта в Черна гора. Във фокуса на банката са повишаване на конкурентоспособността на частния сектор, задълбочаване на прехода на Черна гора към зелена икономика и подкрепа за по-нататъшна свързаност и регионална интеграция.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още