НА ЖИВО: Депутатите обсъждат на първо четене проекта на държавния бюджет за 2024 г.

Видео Подкаст image/svg+xml

По качеството ще ги познаеш: прясното опаковано месо в Lidl е с гаранция за свежест

„По качеството ще ги познаеш“ е съвместна рубрика на Лидл България и 24chasa.bg, в която всеки месец показваме как да познаем колко добър е един продукт. Българинът все повече се интересува и следи за качеството на храната, която слага на масата си. Оказва се, че скъпото невинаги означава висококачествено и цената не е достатъчен ориентир. Затова е важно потребителите да знаят какво да следят, за да се ориентират за качеството на продуктите, които избират.

Месото заема съществена част от потребителската кошница и клиентите са особено взискателни по отношение качествата на този продукт, неговия произход и безопасност. Как обаче се гарантира постоянно високото качество на прясното месо в Lidl, при това ежедневно и с богат асортимент, и за какво ни информира етикетът?

Какво разбираме под “прясно опаковано месо” и как се гарантира свежо и безопасно прясно пакетирано месо

Прясното месо трябва да съдържа само месо и никакви консерванти, както и да не е било замразявано. В Lidl се продава само пакетирано прясно месо – нарязано, овкусено, мариновано. Над 90% от месото в Lidl е опаковано в атмосферна опаковка - газова смес, която не позволява да се развиват бактерии. Така месото остава чисто и при подходящи хладилни условия удължава срока си на годност до една седмица, за разлика от месото на витрина, което е за незабавна консумация.

На опаковката на прясното месо в  Lidl се изписва цялата информация, която е нужна на клиента - произход, производител, партида, грамаж, срок на годност.  При полуфабрикатите или маринованите меса от етикета може да се научи освен цялата историята на месото, съдържанието на подправките и хранителната стойност. Относно вкусовите качества на месото – те зависят и от характеристиките на самите животни, породата и начина на хранене.

В постоянния асортимент на веригата присъстват близо 100 продукта от прясно месо: свинско, пилешко – в Lidl то гарантирано е без хормони и антибиотици, пуешко, агнешко, говеждо, както и телешко месо, от което се приготвят висококачествените стек бургери Black Angus.

Строг контрол

Lidl е единственото място в България, където потребителят може да намери SGS Codex Verified месо, риба и заготовки, произведени от български доставчици. Опаковката предпазва месото от всякакво външно замърсяване по целия път от производителя до крайния клиент, а стикерът на SGS е допълнителна гаранция за свежестта, качеството и годността на месото, тъй като SGS е световен лидер в контрола, инспекциите, изпитването и сертификацията.

Прясното месо и риба от собствените марки на Lidl подлежат на строг контрол – от производството до хладилните витрини в магазините на Lidl. Качеството на доставките се следи с утвърдени практики. 

Доставчиците на компанията от години са едни и същи, като макар и малко на брой – 7, са проверени, с изградени партньорски отношения, доказани във времето. Над 75% от месото, което се предлага на щандовете, е от български месопреработвателни предприятия. Качественият контрол на месото започва още на входа – това означава, че компанията подлага периодично своите доставчици на строги проверки и необявени одити, извършва регулярни лабораторни изпитвания на продуктите и провежда изследвания по метода на фокус групите.

Попитахме експертите

Попитахме мениджъра „Стоково снабдяване“ в Лидл България – г-н Любен Стойчев, който ежедневно лично следи доставките на прясното месо и риба от собствените марки на Lidl, как да разпознаваме качественото месо още в магазина. 

„Месото е един от най-важните продукти за трапезата на българина. Прясното месо се познава по различни външни признаци, като приятен розово-червен цвят, текстура, еластичност – при натискане с пръст вдлъбнатината в прясното месо ще се възстанови и месото ще приеме същата форма от преди натискането. Когато купуват риба, потребителите могат лесно да се ориентират сами дали тя е прясна, като обърнат внимание на очите  - те трябва да са прозрачни, а хрилете – розови или червени, а не обезцветени или лепкави.”

Lidl предлага само натурално и натурално овкусено пилешко месо. Нашите пилета са натурални и проверени, в тях няма хормони и антибиотици. На пазара има практики и с т.нар. тумблиране на пилешкото месо. Това е процес, при който на готовите пилешки разфасовки се инжектира вода, за да тежат повече, и/или маринати, така че да овкусяват пилето в дълбочина. Като практика не е вредно и често се използва, за да се направи месото по-крехко. При нас такова месо няма. Маринованото пилешко месо – за грил, както и цялото пиле, което продаваме изпечено в няколко филиала, са естествено овкусени с натурални подправки – т.е. външно овкусени, без да се нарушава по никакъв начин целостта на тъканта на месото, посредством инжектиране на вода и маринати. ”

Как ще ги познаеш?

На българския пазар Lidl предлага прясно месо от три собствени марки:

  • „Порция свежест“
  • „Грил Майстор“
  • „Прясна риба всеки ден“

Те са внимателно проверени – от производството до хладилната витрина и са със сертификат от световния лидер в контрола на качеството SGS, който гарантира, че те са произведени при спазване на високи изисквания за произход и безопасност. 

Каква е тайната на успеха?

Пазаруването на месо е определящо за това откъде клиентът ще си набави и останалата част от потребителската кошница. Подходът на Lidl е да предлага на едно място всичко необходимо за ежедневното и седмичното пазаруване на клиентите си, задавайки все по-високи стандарти за т. нар. смарт шопинг - да имаш всичко за лесно, бързо и удобно пазаруване, при ниска цена, високо качество и прецизно подбран асортимент.

Медал QUDAL - признание от клиентите

Високите стандарти за качество на прясно месо от Lidl под собствената марка „Порция свежест“ са оценени от потребителите в България. Над 70 вида прясно пакетирано месо и риба от собствените марки на веригата са със златен медал за най-високо качество QUDAL от независимо проучване на швейцарската организация ICERTIAS (International Certification Association GmbH), проведено сред 1200 българи през март 2022 г.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още