ЕБВР иска да инвестира във втори мост между Русе и Гюргево

Европейската банка за възстановяване и развитие има интерес да инвестира в изграждането на втори мост между Русе и Гюргево, а също и в железопътни инфраструктурни проекти у нас, съобщиха от Министерството на транспорта и съобщенията. Това стана ясно по време на среща между министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и директора на банката за България Анка Йонеску.

До момента от Европейската банка е инвестирала над 10 млрд. лева в транспортни проекти в България, заяви Анка Йонеску. Сред приоритетите е втори мост над р. Дунав при Русе-Гюргево, както и бъдещи разговори за изграждането на логистичен морски хъб на пристанище Варна-Запад. В частта „зелен транспорт“ искаме да инвестираме както в рехабилитация на железопътната инфраструктура, така и в изграждането на зарядни електрически станции за автомобили.

Министър Георги Гвоздейков посочи, че министерството има готовност на експертно ниво веднага да разгледа всички предложения от страна на ЕБВР, съобразявайки ги с вече планираните проекти в рамките на европейските програми за подкрепа.

Според Гвоздейков, изграждането на нов мост над р. Дунав е приоритетен въпрос и за България и за Румъния, който трябва да бъде решен бързо, защото трафикът се увеличава ежедневно. Той допълни, че е важна всяка подкрепа, която ще подпомогне реализирането на инвестициите по Националния план за възстановяване и устойчивост и по другите европейски програми в сектор „Транспорт“.

Вчера в Русе зам.-министърът на транспорта Димитър Недялков обясни, че ведомството работи по ускоряване на всички проекти, свързани с целите на зеления и цифров преход. Сред тях са планирани инвестиции за закупуването на седем двуетажни и 35 едноетажни електрически мотрисни влака, локомотиви, бордово оборудване за 108 електрически локомотива и мотрисни влака.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още