ЕК одобри плащането на втори транш от близо 2,8 милиарда евро за Румъния

Европейската комисия изплати днес на Румъния втория транш в размер на 2,76 милиарда евро в рамките на Механизма за възстановяване и устойчивост, според прессъобщение на ЕК, цитирано от телевизия Диджи 24. Парите са под формата на грантове и заеми, отбелязва телевизията.

"Днешното плащане на стойност 2,76 милиарда евро в грантове и заеми стана възможно след изпълнението от страна на Румъния на 49-те жалона и цели, свързани с втория транш. Те покриват ключовите реформи в области като зеления и дигиталния преход - приемането на закона за декарбонизацията и влизането в сила на закона за облачните услуги, използвани в публичния сектор", уточнява ЕК.

На 16 декември 2022 Румъния представи на ЕК второто искане за плащане на стойност 2,8 милиарда евро на базата на изпълнението на 51-те жалона и цели. На 27 юни 2023 г. ЕК одобри предварителна частична положителна оценка на второто искане за плащане на Румъния и установи, че два от жалоните, свързани с инвестициите в енергия, не са изпълнени задоволително, напомня телевизията.

ЕК оцени първите мерки, вече предприети от Румъния за изпълнението на тези задължителни жалони, отбелязвайки, че остават още много неща, които трябва да бъдат направени, но положителното мнение на Икономическия и финансов комитет по искането за плащане даде възможност ЕК да приеме окончателното решение за изплащане на средствата, предаде БТА.

Националният план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) на Румъния ще бъде финансиран с над 29 милиарда евро под формата на грантове и заеми. Страната получи първия транш по НПВУ в размер на 2,6 милиарда евро през октомври 2022 г.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още