Икономическото доверие в еврозоната се оттласна от тригодишното дъно

Икономическото доверие в Европейския съюз и еврозоната се повишава през ноември, показва редовното месечно проучване на Европейската комисия, разпространено до медиите.

Индексът за икономическото доверие (ESI) в ЕС се повишава с 0,5 пункта до 93,7 единици, а в еврозоната расте с 0,3 на сто до 93,8 единици. През октомври в еврозоната бе отчетена най-ниската стойност на показателя за последните три години.

В ЕС лекото подобрение на показателя се дължи на по-високото доверие сред потребителите и строителните мениджъри. Доверието в промишлеността, търговията на дребно и услугите остава като цяло без промяна, се посочва още в анализа.

Сред най-големите икономики в ЕС, индексът се е подобрил в Нидерландия (+2,9), Франция (+2,0) и Полша (+1,7), докато се е понижил в Испания (-1,5) и в по-малка степен в Германия (-0,5 ) и Италия (-0,3).

Потребителското доверие се е повишило (+1,1) благодарение на подобрените оценки на потребителите за развитието на финансово състояние на домакинствата им, както и общата икономическа ситуация в тяхната страна, се допълва в доклада. 

 

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още