10 аргумента пред шефа, като искате по-висока заплата. Сега е моментът

Не го изпускайте - стават ясни окончателните резултати за 2023 г.

"Точният човек" е новият специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за свободни работни места.

Заслужавате повишение на заплатата - сигурни сте, защото работите добре, носите успехи на компанията. Следователно трябва да заявите на шефа, че ви се полагат повече пари.

Не се бавете, защото има два много подходящи момента - през есента, когато в компаниите се прави планиране за новата година, или в началото на следващата, когато стават окончателно ясни резултатите от миналата. Вие си знаете спецификата на компанията, в която работите.

Точният момент да заявите искането си е тъкмо когато се структурират разходите за персонал. Ако закъснеете, може да чуете "Защо не каза по-рано". Не позволявайте на шефа подобно измъкване заради собствената си нерешителност.

Грешка е да не поемате инициативата,

категорични са специалистите по кариерно развитие. Ако не си поискате повишение, надали ще го получите - за ръководителя е удобно да мисли, че сте доволни от заплащането. Дори да цени приноса и усилията ви, не е голяма вероятността да каже: вдигнам ти заплатата. Неговият стремеж е да не повишава разходите. Трябва или да сте постигнали нещо изключително, или в компанията да се спазва формула за автоматично увеличение на доходите при определени условия, за да разчитате, че вдигането ще се случи самичко.

1. Вашата самоувереност

Тя е първият ви аргумент пред шефа. Трябва да говорите със самочувствие. Щом вие не излъчвате пълна убеденост, че заслужавате по-висока заплата, няма да убедите началника.

За да стигнете до нея, помислете честно дали наистина заслужавате - какво сте постигнали, какъв е приносът ви за отдела и компанията. Това ще са аргументите ви в разговора с шефа.

Инфантилно е да кажете "Дайте ми повече пари" или да се мотивирате с нещо от сорта на "Животът поскъпна, заплатата не ми стига". Началникът не е длъжен да се съобразява с инфлацията, освен ако във фирмата няма колективен трудов договор, където е включена такава клауза. Ако той уважи вашата претенция заради поскъпналия живот, ще трябва да направи същото за колегите ви. Така че с подобен аргумент го отказвате да ви даде повишение, не го привличате.

2. Личните постижения

Трябва да му говорите тъкмо за тях. Те са доказателството, че искате справедлива цена за труда, усилията, опита, уменията, приноса си.
Те са основанията и да влезете самоуверено при шефа, което безспорно ще ви помогне.

3. Репетициите

Добре, имате достатъчно постижения. Необходимо е обаче и да се подготвите как ще ги представите в разговора.

За мнозинството служители собствената заплата е трудна тема за обсъждане с началника. Искането на увеличение е стресиращо преживяване, понеже трябва да обясните личната си самооценка и да го убедите, че неговата оценка за вас трябва да е същата.
Затова не се надценявайте, а направете сухи тренировки. Репетирайте какво ще му кажете.

4. "Печеля - печелиш"

Задачата ви е да продадете по-скъпо себе си. А нали помните - шефът ви не е назначен, за да раздава високи възнаграждение и да увеличава разходите на компанията. Задължение му е да употребява колкото може по-малко ресурси и да постига колкото може по-висока печалба.

Значи трябва да го убедите, че сделката си заслужава - ще инвестира повече пари във вас, но и ще да получи по-добри резултати в замяна.

Вие предлагате началникът да ви върне под формата на месечно възнаграждение част от печалбите, за които сте допринесли и за които ще продължите да допринасяте. "Печеля - печелиш" - това е лайтмотивът, който трябва да звучи в целия разговор.
Започнете го, като припомните кратко, ясно и документално постиженията си. Изтъкнете какви отговорности сте поели и какви ви предстоят. Изберете най-силните и красноречиви доказателства, изложете ги.

5. Обективната оферта

Това е следващият момент и аргумент. Означава да кажете какво увеличение на заплатата искате. При подготовката трябва да сте проучили и да сте се съобразили с обективни обстоятелства.

Едното, с което се постарайте да се запознаете, е какво е финансовото състояние на компанията в последните месеци. Второто е да се осведомите за приоритетите през годинана. Като изтъкнете пред шефа как ще допринесете за осъществяването на един или няколко от тях, го снабдявате с аргумент да ви даде желаното.

Отчитането на двете обективни обстоятелства заедно ще ви помогне да поискате реално увеличение - без да се надценявате и без да се подценявате (щом от вас се очаква да работите за приоритет на компанията, нека получите стимул).

6. Справедливата цена

Повечето специалисти съветват да обявите 10-15% над онова, което смятате за постижимо да получите. Така ще си осигурите възможност малко да отстъпите при преговорите.

Не е изключено, но не е и много вероятно шефът ви да каже веднага "Ок, получаваш". Сигурно ще ви донесе от 10 кладенеца вода защо не може да ви даде толкова много. Тогава вие ще смъкнете онези 10-15%.

7. Сценариите с бонуси

Ще сте готови с всякакви аргументи, ако преди срещата разиграете наум сценарии как може да премине. Ако познавате шефа си и помислите достатъчно, ще предвидите с голяма доза сигурност възможните реакции. Планирайте как действате при всяка.

При оптимистичния вариант - така желязно се аргументирате защо заслужавате увеличение на заплатата и защо точно с толкова, че началникът ви се съгласява, трябва да направите още една стъпка. Заявете каква допълнителна отговорност ще поемете. Това трябва предварително да си го намислите. По този начин мениджърът ще запомни, че е дал, но и е получил повече.

Вторият вариант е шефът да ви изслуша и да отвърне, че на дадения етап компанията не е в състояние да ви увеличи заплатата толкова много. Вие проявете разбиране и намалете с онези 10-15%. Но опитайте да спазарите друг бонус - курсове за квалификация, ваучери за пазаруване, по-дълга отпуска, гъвкаво работно време, разрешение да работите дистанционно.

8. Сценариите с отвращение

Ако получите отказ и на по-ниската сума, попитайте началника какво увеличение за вас планира той. Приемете го, като подчертаете, че се чувствате недооценени, но обичате работата си, харесвате екипа, лоялни сте към компанията и се надявате при първа възможност да получите по-високо възнаграждение, близко до онова, което сте поискали.

Най-песимистичният сценарий е шефът да заяви, че няма да ви даде никакво увеличение. Тогава го попитайте какво трябва да постигнете, за да получите по-висока заплата. Може да ви каже конкретни изисквания, а може и да заяви, че е лоша пазарната конюнктура. Това също е от полза - ще сте наясно с положението.

9. Хладнокръвието

То ви е силата по време на целия разговор, но особено при най-лошия вариант. Глупаво е веднага да заявите, че напускате. Трябва ви време, за да преценете дали конкретните изисквания са справедливи, или шефът ги отправя, за да се отърве от претенцията ви за по-висока заплата. Има вероятност и да са толкова големи, че да не можете да ги покриете. Или да не си заслужава, защото ще ви струват твърде много усилия и ще се лишите от свободно време. В такъв случай започнете да се оглеждате за друго място. Като знаете дали оправданието с неблагоприятна пазарна конюнктура е основателно, анализирайте ползите и вредите от евентуална смяна на сектора, в който работите.

10. Правилният момент

Не е странно, че това е аргумент - ако уцелите кога да влезете при шефа, може да засилите или да отслабите всички си останали аргументи.
Момент, в който сте постигнали някакъв успех, е чудесен. Той безспорно ви прави човек, който заслужава повече пари.

Когато фирмата има високи приходи, не трябва да пропускате възможността да поискате повишение.
Друг подходящ момент е, когато шефът ви натоварва с повече отговорности. Щом поемате нови ангажименти, трябва да бъдете адекватно компенсирани.
Задължително е да влезте при шефа, когато е спокоен, не бърза, не е уморен и ядосан. Ако го видите в добро настроение, веднага се възползвайте.

В "Точният човек" - новия специален проект на "24 часа", можете да прочетете още:

Любов с колега - 5 плюса и 5 минуса

Критиката от шефа не е болка за умиране, а чек за осребряване

Трикове да се справите с колега мръсник

Роден за лидер или роден за подчинен

Знаци, че колега ви е враг

Огледалните неврони ви издават, ако мразите шефа

4 години не ви повишават? Бягайте от тази фирма!

Макиавели от съседното бюро

Къде сбъркахте на интервюто за работа

Как да ласкаете шефа, без да се подмазвате

Работата с нарцис не е цвете за мирисане

Новият тип "вуйчо владика", който помага в кариерата

Правителството и още 9 теми, по които да си траете пред колеги

Опознай шефа си, за да те обикне

Автор на статията

Димитрана Александрова Димитрана Александрова


Споделете статията

Четете още