Как да се отнасяте с фаворита на шефа

Той е фактор, който не може да пренебрегвате. Внимателно анализирайте защо е такъв и какъв е по характер

"Точният човек" е новият специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за свободни работни места.

Внимавай, той е домашният любимец на шефа, благоразумно ви предупреждава колежката Попова по адрес на колегата Лилов. След малко с него имате среща и ще обсъждате проект, по който заедно работите. Понеже Лилов наистина е фаворит на началника, има по всяко време пряк достъп до него. Първи ще го информира какво се е случило на сбирката и ще му създаде мнение. Ако каже нещо лошо за вас, ще ви е много трудно после да го оборвате.

Ето затова е неприятно, когато мениджърът има фаворит в екипа. Но е изключително разпространено. И много човешко. А шефът ви е човек - харесва някого повече от другите и му има доверие. Колкото и да е наясно с добрите управленски практики, може да не се опази от тази слабост.

"Домашният любимец" в офиса не е фактор, който трябва да пренебрегвате. Нужно е обаче много точно да определите поведението си към него.

Преди всичко анализирайте

защо началникът го харесва.

Едно е да му е дал "позицията", защото колегата ви е човек с професионални качества, ефективност, идеи, на когото може да разчита безрезервно. Фактически му е станал дясната ръка, макар че поради някакви причини шефът не е в състояние да официализира това в длъжност.

Съвсем друго е, ако любимецът е добър специалист, но кофти човек, а мениджърът не разбира същността му, понеже онзи отлично се прикрива.

Трето е, щом е предпочитан заради някакви съмнителни качества, които говорят лошо и за боса ви - примерно шпионира и доносничи.

За да направите този извод, трябва възможно най-обективно да оцените колегата си. Потиснете антипатията или зависта, които вероятно автоматично се пораждат у вас, и бъдете максимално честни.

Заслужено "дясна ръка"

С добрия професионалист ще ви е от полза отблизо да контактувате не само защото е фаворит на шефа, ами и защото много можете да научите от него. Умният човек "купува" от всекиго, но най-вече от отличниците. Така увеличава шансовете си за успех и за напредък в кариерата.

Фаворита на шефа наблюдавайте внимателно, понеже имате да го използвате като пример за още нещо важно, което не всички добри професионалисти владеят - как прави така, че постиженията му да не останат незабелязани, неоценени и невъзнаградени от шефа. Изкуството човек да се саморекламира правилно е изключително важно. А той очевидно се справя прекрасно, щом даже е станал любимец на началника ви.

Идеалният вариант е, когато този добър професионалист е и свестен човек. Тогава няма защо да се дразните или да се опасявате от него. Дори може внимателно да се стараете да му направите положително впечатление и да разчитате, че до шефа ще стигне ласкава информация за вас.

Естествено, да се подмазвате не бива. Свестният човек ще бъде отблъснат от това.

Успешен професионалист, но гадина

За жалост не са малко случаите, при които началникът има за фаворит успешен служител, който обаче е неприятен човек. Професионалната ефективност понякога върви с отрицателни качества като избухливост или грубиянщина към колегите например.

Лошото на лошия по характер любимец е, че заради близостта си с началника той става още по-отвратителен. Засилва се високомерието му, избухливостта му, склонността да командва и да използва, всяко отрицателно качество, което притежава, понеже шефът не само не го парира, а го толерира.

В някакъв момент мениджърът ще се усети, че това лично му вреди, защото разваля отношенията в екипа и го прави неефективен, макар че сам по себе си Лилов е ценен професионалист. Той обаче надали може да е чак така продуктивен, че с успехите си да замести всички останали. Рано или късно ще слезе от позицията на "дясна ръка" и ще бъде използван толкова, колкото е полезен.

Но дотогава вие трябва да си дадете сметка кои са неприятните черти на фаворита и как може да постъпвате, за да не търпите негативи от тях.
Действайте като с всеки токсичен колега от съответния вид, но още по-внимателно, понеже този е близо до шефа и се ползва с доверие поне засега. Наистина може да формира мнението му, докато мениджърът си даде сметка, че този високомерен (да речем) човек смята всички за некадърници. Или пък че така се е възгордял със себе си, че омаловажава постигнатото от всеки друг. Старайте се редовно и убедително - с числа и факти, да показвате директно на шефа какво постигате вие.

А от фаворита "купувайте" толкова, колкото ви е полезно - нали все пак той е успешен. Не се опитвайте обаче да се сближавате, като разчитате, че ще каже на шефа добра дума за вас. Малко вероятно е да се случи. Дори да е от по-положителния вид - толкова способен, че постига всичко с лекота и затова подценява другите, похвалата му ще е тъй снизходителна, че по-добре да я няма.

Измамник, който присвоява чужд принос

Ако любимецът е станал такъв не защото е добър професионалист, а защото си приписва заслугите на останалите, значи е още по-наложително да намерите начин правилната информация да стига до шефа.
Не е лесно, понеже и вие, и колегите ви сте допуснали някак този човек да ви яхне в своя изгода и да мами началника. Но измислете как да сринете фалшивото доверие, което си е извоювал на ваш гръб.

Доколкото е възможно, крийте идеите си от него. Настоявайте мениджърът да присъства на обсъжданията в екипа. Старайте се първи да му представяте информацията за постигнатото. Даже заложете на бюрокрация - примерно редувайте се да изготвяте седмични справки кой какво е работил и какви са резултатите.

Неочаквано зла комбинация - момче за мръсни поръчки

Не че този вариант с измамника е приятен - и той подсказва за недостатъци на шефа, който не е наясно в екипа му кой какво работи и кой колко струва. Обаче още по-гадно е, когато началникът си е избрал за фаворит човек за мръсни поръчки.

Рядко въпросният човек е способен, но поради алчност - било за пари, било за власт, се съгласява с незавидната роля да стане агент на шефа. По-често е некадърник, който само по непочтен начин може да се задържи в екипа, че и да просперира.

От ключово значение е да вникнете в характера на този вид любимец - шпионин, доброволец или клюкар.
Може той да изпълнява поръчки на шефа - да събере информация и да му докладва. Или да пусне информация и да съобщи какви са реакциите на екипа. Тогава има някаква вероятност шпионинът да се старае да е обективен, защото тъкмо това е нужно на шефа, за да си създаде реална предства за положението.

Може да е доносник, който "снася" по собствено желание. Тогава по-често изкривява и си измисля. Засилва подозрителността на шефа, за да му внушава колко е полезен с информацията си.

Може и клюкар да е, който не се усеща, че началникът се възползва от бъбривостта му. И вярна информация съобщава, и разбрал-недоразбрал приказва, и препредава дочути свободни съчинения, и сам си тълкува, доукрасява, преиначава.

При всички положения трябва да се пазите от този човек, да контактувате колкото може по-малко с него, да внимавате какво правите и какво приказвате. Старайте се нищо между вас да не се случва на 4 очи. Дори да не вършите и да не казвате нищо, което няма да хареса на шефа, вероятността доносникът да не изкривява информацията пред шефа е малка. Вярно, босът ще престане да му има доверие, като го хване, и ще го детронира от фаворит. Но кой е казал, че ще провери точно тази информация, която на вас вреди, и ще разбере истината?

Слушайте обаче какво казва агентът и мислете, без да реагирате. Може шпионинът да е натоварен да разпространи информация. Понякога фаворитът доносник или клюкар наистина е научил нещо полезно от общуването си началника.

Освен това анализът за характера на информатора, който е станал любимец на шефа, ви говори много за личността на шефа и за управленския му стил. Най-гнусно е, когато той пуска шпионин в екипа. Има много други начини да се информира за всичко и всички, за да върви работата по-добре. Охотно да слуша доброволен доносник или клюкар, че дори да го фаворизира, също е отвратително.

Не е много обещаващо за кариерата да ви ръководи такъв човек.

В "Точният човек" - новия специален проект на "24 часа", можете да прочетете още:

10 аргумента пред шефа, като искате по-висока заплата. Сега е моментът

Любов с колега - 5 плюса и 5 минуса

Критиката от шефа не е болка за умиране, а чек за осребряване

Автор на статията

Димитрана Александрова Димитрана Александрова


Споделете статията

Четете още