10 начина да се нахъсате за успех

Поведенческо-психологически промени могат да ви поведат към върха

"Точният човек" е новият специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за свободни работни места.

Tази година можете да постигнете успех в кариерата си. Само трябва да избягвате чести поведенческо-психологически грешки, които вероятно не си давате сметка, че допускате. Ако ги осъзнаете и се преборите с тях, нищо няма да ви спре, твърдят експертите по кариерно развитие.

1. Повярвайте в себе си

Да, клише е това. Но ако вие не вярвате в себе си, как очаквате вашият шеф да вярва, че сте способни на повече и да ви даде шанс. За да напреднете в йерархията, няма нужда само да полагате усилия в работата, а и да повишите самочувствието си.

Изхвърлете съмненията и страховете си. Концентрирайте се върху вашите силни страни и способности. Демонстрирайте увереност, поемете допълнителни отговорности. Никога не се подценявайте и не се притеснявайте да показвате, че знаете колко струвате.

2. Излезте от инерцията

Вече сте от няколко години в тази компания и се чувствате комфортно. Справяте се добре. Няма реален риск да изгубите работата си. Не полагате усилия да научите нещо ново в своята професионална област, да видите какво прави конкуренцията, да придобиете още умения. 

Потънали в самоуспокоение, вие тъпчете на едно място. Няма как да напреднете, ако не излезете от този комфорт.

А още по-опасното е, че движението по инерция не е безкрайно, в един момент се изчерпва, както знаете от физиката. Тогава ще си имате и неприятности с шефа.

Не чакайте изчерпване на инерционния момент, размърдайте се. Това не значи да работите повече като количество, а по-добре като качество. Давайте идеи, поемайте инициатива, постигайте по-високи резултати с по-малко ресурси и сигурно ще ви забележат. А и на вас ще ви бъде по-интересно, ще се чувствате по-удовлетворени.

3. Не хабете енергия за грешни неща

Попаднали сте във водовъртежа на работата, вечно сте заети, вършите всичко, каквото трябва, а то никак не се забелязва. Не постигате нищо значимо вероятно защото не се фокусирате върху проектите, които ще донесат най-големи ползи и на компанията, и на вас. Изгубили сте от поглед по-голямата картина и сте потънали в детайли. Те са важни, но така и вие се превръщате в един от многото детайли. Който не блести с нищо, няма защо да получи по-главна роля.

Измислете как да промените това. Класическите начини са пак същите - идеи, инициативи, допълнителни отговорности. Но може да ви хрумне и нещо по-креативно.

4. Забравете мърморенето на ум и на глас

При всяка промяна започвате да обяснявате, че „това не може да стане". Всяка нова задача посрещате със зле прикрит скептицизъм дали този, който я е измислил, знае какво прави. Даже и когато обсъждате приключил с успех проект, все подчертавате главно допуснатите грешки.

Колкото и добре да работите, няма да напредвате, защото никой не обича вечно мърморещите песимисти, които с настървение строят катастрофични сценарии. 

Да бъдете позитивни не означава да сте бодряшки настроени глупаци, които пренебрегват проблемите и рисковете. Но ако не сте оптимисти, т.е. не вярвате, че е възможен успех, не се концентрирате в намирането на решения. Така че никой далновиден началник няма да ви направи примерно шеф на екип.

Не мърморите на глас, но си мърморите на ум? Това също е лошо, защото се демотивирате.

5. Не мислете, че някъде другаде е по-добре

Няма значение дали го говорите пред колегите или само си го мислите, все е грешка. Щом смятате, че някъде другаде - в компания от същия бизнес или в сектор, различен от досегашния, е по-доходоносно, перспективно, престижно, удовлетворяващо за вас, идете там. Проучете, издействате си да ви поканят или се самопредложете и се местете. Няма никакъв смисъл да седите на едно място и да въздишате по друго. Така само си губите времето и не напредвате, а в добавка се чувствате и нещастни.

След като се преборите с поведенческо-психологическите грешки, има поне пет начина да привлечете внимание колко добре се справяте.

6. Поискайте да изпълните перспективна задача сами

В съвременните условия за работа са сравнително малко длъжностите и професиите, в които на човек не му се налага да се труди в екип. Вероятно и при вас е така. Приели сте го за норма, тя определя поведението ви. Загубили сте навик и желание да се оглеждате за някой важен проект, който е по силите ви да изпълните самостоятелно. А това е шанс да покажете способностите си, без да зависите от колегите си.

Съвсем естествено е след такъв успех да ви възлагат още самостоятелни проекти, да получите повишение на заплатата и да се изкачите в йерархията.

7. Показвайте устойчивост

Това ще рече да не изпадате в паника, когато се появи криза или се наложи в крачка да променяте
плановете. Постарайте се бързо да се адаптирате към променените обстоятелства и да покажете, че сте готови да мислите и да търсите решения.

Устойчивостта под напрежение се цени във всички професии, защото всичко днес е много динамично, кризи често се случват. В такъв момент последното, за което има време, е вайкане и хаотично чудене. Всеки, който с поведението си демонстрира хладнокръвие и стратегическо мислене, се цени от шефовете.

8. Определяйте приоритети и казвайте "не"

Не можете да свършите всичко наведнъж и ако не си самоорганизирате работата правилно, резултатите няма да са качествени, а вие ще сте все претоварени и преуморени. Всекидневно определяйте важното и спешно, старайте се да свършите точно него.

Щом някой ви тласка към нещо, което ще ви отклони от важното и спешното, откажете. Мнозина се провалят, защото не знаят как да заявяват „не" особено на шефа. Променете тази своя психология и смело се мотивирайте пред началника защо не можете да поемете още една задача или защо тя не е по-приоритетна от онези, с които вече се занимавате.

9. Препотвърдете смисъла да работите

Според специалистите по кариерно развитие това е изключително съществен психологическо-поведенчески момент, който играе роля за мотивацията.

Трудите се за пари, но и защото професията и развитието в нея ви носят удовлетворение. Мислете защо ви харесва да работите, представете си какво искате да постигнете в следващите месеци и години. Ще бъдете ли по-щастливи, ако спрете да работите това или изобщо да спрете да работите?

Като си отговорите на тези въпроси, ще засилите стремежа си към успех.

10. Формулирайте цел, планирайте малки стъпки, но редовно

Не се учудвайте, че това е последна точка. Експертите обясняват, че нейният ред идва едва след като човек има правилно мислене и правилно поведение. В противен случай целта си остава химера.

Определете смело какво се стремите да постигнете в работата си през тази година и планирайте как да действате. Както знаете, именно планът за действие е разликата между цел и мечта.

Когато имате амбиция да получите по-висок пост примерно, това обикновено не става бързо. Не забравяйте препоръката, че дългосрочната цел трябва да структурирате в по-малки цели, които постепенно да постигате. Освен че във всеки ефективен план винаги има стъпки, водещи към крайната точка, като си определите какво ще постигнете примерно до март, работите за добрата си психологическа нагласа и намалявате риска да се уморите от преследването на целта си.

Когато сте си набелязали коти по пътя, покоряването им ви носи удовлетворение и ви мотивира да продължавате към голямата си амбиция.

В "Точният човек" - новия специален проект на "24 часа", можете да прочетете още:

Как да се отнасяте с фаворита на шефа

10 аргумента пред шефа, като искате по-висока заплата. Сега е моментът

Любов с колега - 5 плюса и 5 минуса

Автор на статията

Димитрана Александрова Димитрана Александрова


Споделете статията

Четете още