Защо е тъпо да кажете на колега "Успокой се"

Усилвате напрежението на човека, към когото уж проявявате състрадание

"Точният човек" е новият специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за свободни работни места.

За да се чувствате добре в офиса, ключов фактор са отношенията с колегите. Не само работните, а и чисто човешките. Няма нищо по-естествено от това да проявите съчувствие към съседа по бюро, когато е в стрес.

Грешка обаче е директно да го съветвате да се успокои. Това е вашето инстинктивно поведение, но ефектът му е, че усилвате напрежението на човека, към когото уж проявявате състрадание.

На пръв поглед изглежда парадоксално. Психолозите обясняват защо се получава така.

Стресът е неконтролируема реакция на мозъка и тялото към заплаха. В професионална среда обаче правилото е, че хората трябва да сдържат чувствата си, да владеят поведението си. Ако вкъщи можете да креснете на партньора или на децата (не че това е верният начин), във фирмата е недопустимо, колкото и да ви ядоса шефът, колега или партньор.

Когато съветвате някого да се успокои,

все едно му казвате, че не може да контролира емоциите си.

Със съчувствието си подчертавате, че неговото стресово състояние е видимо.

"Успокой се" в превод означава "Не си добре и ти личи" или "Изпуснал си си нервите". Психолозите наричат това негативна обратна връзка.

На всичкото отгоре нищо няма да постигнете с уж добрите си намерения. Човек не може да се отпусне по команда. Мозъкът и тялото реагират много бързо на стреса, но връщането към спокойствие е постепенно, отнема 20-30 минути.

Всичко това не означава да се правите, че не забелязвате състоянието на колегата си.

Преди всичко

не започвайте разговор публично,

защото ще накарате човека да се чувства унижен. Да, вероятно и останалите виждат, че той е в стрес, възможно е даже случката, която го е предизвикала, да се е разиграла пред очите на всички. Но няма нищо по лошо от това трима-четирима да му виснат над главата уж да го успокояват.

Подходящата реакция е дискретно да поканите човека да пиете кафе, да пушите или да излезете от офиса под някакъв подходящ предлог. При това

изключете всякакви фрази, които дават негативна обратна връзка

и открито показват състрадание.

Внимавайте да не демонстрирате превъзходство и тонът ви да не звучи наставнически.

Като излезете, оставете стресирания колега сам да управлява ситуацията. Ако иска, нека да говори. Ако предпочита, нека да мълчи. Хората са различни по характер и се успокояват по различен начин. 

При разговора заемете неутрална и уравновесена 

позиция - нито твърде съчувствена, нито покровителствена.

Това ще рече да не започвате да ругаете примерно шефа, който се е карал на колегата ви. Ако е бил несправедлив, само ще засилите обидата на потърпевшия. Ако началникът е бил справедлив, не е сега моментът да обяснявате на колегата си кой крив, кой прав. Човекът е в стрес и няма да ви разбере, най-много да ви намрази. 

Просто му оставете достатъчно време да се съвземе и се върнете обратно на работното място. Вероятно ще оцени, че сте му помогнали в трудния момент.

В "Точният човек" - новия специален проект на "24 часа", можете да прочетете още:

За успеха е най-важно с кого си другарувате в службата

Стереотипите на съзнанието често пречат на успеха

10 начина да манипулирате елегантно

Саморекламата - това тънко умение

Как да преживеете професионален гаф, без да (по)страдате

И с дребни закъснения рушите репутацията си

Ако всеки понеделник ви е черен понеделник

Автор на статията

Димитрана Александрова Димитрана Александрова


Споделете статията

Четете още