Когато ви трябва за съюзник колега, когото мразите

Опитайте да промените начина, по който мислите за него. Не казвайте "Иванов е з...ик", а "Иванов на мен ми се струва з...ик"

"Точният човек" е новият специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за свободни работни места.

Какво да си говорим, не сте ангели, мразите някой колега. Късметлии сте, ако е само един. Напълно сте убедени, че той си го заслужава - невъзпитан, арогантен, мързелив, некадърен, скатаващ се от работа, клюкар, интригант, подмазвач, надувко... Списъкът може да е много дълъг.

За беда обаче този човек ви е нужен за съюзник, било защото от него зависи ваш проект, било защото се налага да работите заедно.

Трудничко е, но не е невъзможно да преодолеете отрицателните си чувства към колегата. Положете усилия, щом е във ваш интерес. Е, чак приятели няма нужда да ставате.

Започнете, като отделите време, за да анализирате собствените си чувства. Това ще ви помогне да разберете защо и точно с какво той предизвиква у вас омраза.

После пробвайте да се пренавиете. Вашата неприязън към този човек идва от вашата глава.

Помислете дали той наистина е толкова непоносим и неспособен. Възможно е да сте си създали грешни впечатления за него и това да замъглява вашата преценка. Пробвайте да задраскате предубежденията си и да започнете начисто, сякаш се срещате за първи път.

Възможно е въпреки вашите усилия той всеки път да ви убеждава, че си заслужава да го мразите, но вие нали честно опитахте да преодолеете омразата си.

При това имайте предвид, че според психоаналитиците вие сами сте си виновни, че изпитвате негативни чувства. Някои хора ни дразнят толкова много, защото ни напомнят за тъмната страна на нашата личност, твърди Карл Юнг. Тъмната страна на Аз-а включва всички черти, които не си харесваме и подсъзнателно отричаме тяхното съществуване.

Дали пък нещата, които ви вбесяват у колегата, не са вашите собствени недостатъци, отразени в него?

За да се справите, психоаналитиците съветват да промените начина, по който мислите. Не казвайте "Иванов е з...ик", а "Иванов на мен ми се струва з...ик". Така ще се пренавиете и ще преодолеете омразата си към човека. Е, той пак може всеки път да показва, че напълно си заслужава да го наричате на онази част от човешкото тяло. Но вие продължавайте със самоманипулацията си. Нали помните - той ви е нужен за съюзник.

Време е да прибегнете и към следващата мярка - да се научите да пренебрегвате чертите на колегата, заради които го смятате за неприятен. Тук наистина ви трябва мощно самовнушение.

Помислете за ваш роднина или приятел, който има подобни черти в характера си. Примерно, мързелив е и все вие се налага да сготвите, като ще се събирате. Но има други качества, заради които го харесвате. Или пък си го обичате просто защото сте израснали заедно. По тази причина държите на връзката си с него и не обръщате внимание на недостатъците му. То нали и вие не сте идеални.

Точно по същия начин трябва да подходите към колегата си. Не може пък да е чак толкова лош, че да няма абсолютно нищо у него, заради което да го харесате. Няма ли? О, има, има и заради въпросното нещо ви е нужен за съюзник.

Специалистите по тийм билдинг, т.е. изграждане на екип, обясняват, че много често успяват да изгладят отношенията между нехаресващи се колеги, като ги накарат да научат по 5 факта един за друг извън работата. Двамата започват да си говорят за университета, за други места, където са работили, за хобита. Намират общи познати, откриват сходни интереси. Като пообщуват, може да видят, че разбиранията им не са чак толкова различни. И като се опознаят, се оказва, че причините за нехаресването не са чак толкова големи и важни.

Потиснете негативните си чувства към колегата, седнете заедно да пиете кафе или да обядвате, подхванете разговор и може да разберете, че наистина има неща, които ви сближават. Ако не друго - общите интереси, т.е. онова, което и той ще спечели, ако ви подкрепи.

При всички тези усилия трябва да сте спокойни, да не изпускате нервите си дори за пореден път човекът много да ви подразни. Иначе ще постигнете обратния ефект - няма да спечелите съюзник, а враг.

Бъдете искрени и не забравяйте, че колегата ви е нужен не само в дадената ситуация. По принцип ще сте по-щастливи в работата си, ако наоколо няма хора, които мразите.

Може въпреки всичко да не се получи, но не се отчайвайте. Потърсете други съюзници, направете стратегия как да се справите сами.

И не се чувствайте виновни заради лошите си чувства към онзи колега. В крайна сметка си е ваше право да избирате своето отношение към него, щом сте сигурни, че то е справедливо.

В "Точният човек" - новия специален проект на "24 часа", можете да прочетете още:

Какво да правите в края на работния ден, за да имате успех на следващия

Вторник от 14 до 16 – време за блуждаене

Наистина ли искате по-висок пост и как да откажете повишение

Случаят с маймуните и още 3 научни експеримента, в които може да се познаете

Техники за контрол над гнева, когато много ви ядосат на работа

Шефът ви не може да чете мисли, казвайте си

Техники да включите на скорост способността да убеждавате

Когато шефът вас ругае, а виновният колега подло си трае

Наръчник за оцеляване край колега егоист

Топ 10 на навиците, с които отблъсквате в работата, без да се усетите

Фрази, които уверените хора никога не изричат пред шефа и колеги

Вредните митове за успеха

Автор на статията

Димитрана Александрова Димитрана Александрова


Споделете статията

Четете още