Как да се самоентусиазирате за работа, като ви е тъпо

Конкретни техники да се измъкнете и да си свършите задачите

"Точният човек" е новият специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за свободни работни места.

Животът върви по принципа на синусоидата.

Хм, за синусоида не сте се сещали, откакто сте завършили гимназия.

Ами време е да се сетите за оная вълнообразна линия, която криволичи тук нагоре, ту надолу, точно в дните, когато ви се струва, че нищо не върви. Така казват мъдрите хора: в живота действа принципът на синусоидата - има пикове и спадове, а след срив следва подем.

Като вярвате в това, можете да се измъкнете и от най-черното настроение. Защото светът наоколо е такъв, какъвто го възприемате. И защото няма кой друг да се погрижи за вас освен самите вие.

Тези философски размисли са ви нужни за начало. Следват съвсем конкретни техники, за да се ентусиазирате и да си свършите работата.

Някои от тях са познати - по възможност да излезете от работното място, за да се поразтъпчете и освежите навън, или поне да станете от стола и да направите няколко дълбоки вдишвания и издишвания. Да поговорите с някой приятен колега или да се обадите на приятел. Да прочетете нещо, което ще ви мотивира и вдъхнови.

Има обаче необичайни препоръки, за които психолозите твърдят, че доказано помагат, когато се чувствате тъпо.

Идете в тоалетната и издухайте носа си. Може да не е запушен, но простото действие ще ви накара да смятате, че вече дишате по-леко.

Втори странен трик, но работи - сменете си чорапите. Когато очаквате тежък ден, пъхнете в чантата си резервен чифт и някъде в ранния следобед се преобуйте. Действа освежаващо, защото човек е свикнал да слага чорапите си сутрин, а като ги смени по друго време, сякаш започва деня си отначало, по по-добър начин, обясняват специалистите.

По същия механизъм ще се почувствате презаредени, ако си измиете зъбите в офиса.

За делниците с очакван стрес непременно се облечете така, както имате най-много самочувствие. За някои това означава да са толкова елегантни, че да усещат възхитени или завистливи погледи. За други може да е обратното - да си сложат стария, но най-удобен костюм, за да не изпитват допълнително напрежение. Като човек се чувства комфортно в дрехите си, настроението му по-лесно се оправя.

Когато не ви върви, най-малко ви се иска да бъдете любезни с другите. А трябва, защото ще си оправите настроението. Психолозите съветват, щом се чувствате потиснати, да направите комплимент на някого. Човекът ще се зарадва, ще се усмихне, а това ще зареди и вас. Още по-хубаво, ако и той ви направи
комплимент.

Може и да помогнете на някого. Когато повлияете положително на друг, влияете положително и на себе си, осигурявате си възнаграждаващо преживяване, твърдят експертите.

След като приложите тези хитрини и се посъвземете, започнете да се дръжите така, както искате да се чувствате. Вие сте положително настроени, имате хъс за работа, готови сте да посрещнете предизвикателствата като нещо интересно и даже вълнуващо.

Няма друг начин да подобрите настроението си. Ако се оставите на лоши мисли и униние, съвсем ще потънете и шефът, колегите, партньорите ви ще разберат колко зле работите. Дръжте се така, сякаш днес е страхотен ден и той ще бъде.

Успешно ще довършите лечението на емоционалното си състояние, ако можете да изберете с какво да се захванете. Щом нямате неотложни строго определени задачи, приложете два трика, които настина ще ви накарат да се чувствате чудесно.

Първият е да довършите нещо несвършено, за което сте сигурни, че ще се получи успешно, или което много пъти сте отлагали. Да махнете някое старо бреме от гърба си или да видите блестящите плодове от усилията си носи тъкмо удовлетворието, което ви е нужно в този момент.

Вторият трик също е малко странен на пръв поглед. Когато на човек му е тъпо, е склонен да върши дреболии в работата си, да не се захваща с най-важното. Причината е, че не чувства достатъчно желание за големи задачи и че се опасява да не направи грешки. 

Тъкмо това е грешка според психолозите. Напротив - трябва да се заемете с нещо значимо за вас, с нещо, което ви дава смисъл в професията и перспектива в кариерата. Няма по-сигурен начин да се самоизвадите от черната дупка.

И пак помнете, че според философите това, което се случва, не е нито добро, нито лошо - всичко зависи от гледната ви точка. Както и да се развият нещата, те винаги завършват както трябва - или постигате успех, или научавате нещо, което ще ви послужи следващия път. Тази е причинно-следствената връзка за всемирния закон за синусоидата - след всеки спад идва възход.

В "Точният човек" - новия специален проект на "24 часа", можете да прочетете още:

 7 прости правила за успех и 5 трика да ги осъществите

10 сигурни начина да урочасате успеха

Леле, по-умни сте от шефа

7 стъпки да уцелите целта за успех в кариерата

Когато ви трябва за съюзник колега, когото мразите

Какво да правите в края на работния ден, за да имате успех на следващия

Вторник от 14 до 16 – време за блуждаене

Наистина ли искате по-висок пост и как да откажете повишение

Случаят с маймуните и още 3 научни експеримента, в които може да се познаете

Техники за контрол над гнева, когато много ви ядосат на работа

Шефът ви не може да чете мисли, казвайте си

Автор на статията

Димитрана Александрова Димитрана Александрова


Споделете статията

Четете още