Вредните митове за успеха

"Точният човек" е новият специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за свободни работни места.

Интересното във вредните митове за успеха е, че заради смятаното за вездесъщо положително мислене те са издигнати в култ, в аксиома, която не се нуждае от доказателства. А според експертите по кариерно развитие всъщност тези митове не са съвсем верни. За разлика от техните отрицания, които са 100% правилни.

о "Ако работите това, което обичате, ще постигнете успех." Вярно е, че никога няма да постигнете успех, ако работите нещо, което не харесвате. Но е мит, че можете да обичате абсолютно всичко в работата си. Перфектната работа не съществува. А и ако няма пазар за това, което толкова много обичате да правите, успехът е илюзия.

Анализирайте силните и слабите си страни, разгледате всички възможности и е много вероятно да откриете работа, която ви привлича почти толкова, колкото любимата, но дава по-голям шанс за успех.

о "Трябва да работите много." Вярно е, ако не работите много, няма да постигнете успех дори гении да сте. Но работохолизмът сам по себе си не е гаранция, а този мит насажда идеята, че трябва да сте готови да пожертвате всичко. Това всъщност обезкуражава.

Трябва да работите толкова, че да се чувствате щастливи. Задължително е да почивате, да отделяте време за себе си и за семейството си. Иначе какъв е смисълът на успеха.

о "Фокусирайте се в това, което правите най-добре." Е, ако изберете нещо, което правите зле, ще трябва да се усъвършенствате и със сигурност ще се забавите в постигането на успех. Но е мит, че като се съсредоточите само върху нещата, в които сте добри, просперитетът ви е кърпа вързан. Като имате повече интереси, като се опитвате да развиете повече умения, разширявате възможностите си и увеличите креативността си.

о "Мислете за бъдещето." Няма успешни хора, които не си поставят цели и не ги преследват с воля и действие. Но ако сте обсебени само от това, което следва, може да забравите да живеете в настоящето.

В "Точният човек" - новия специален проект на "24 часа", можете да прочетете още:

3 грешки на шефа, а щетите за вас

Пътят и към служебния ад е постлан с добри намерения

Кога да печелите с тактика "умряла лисица"

Защо е тъпо да кажете на колега "Успокой се"

За успеха е най-важно с кого си другарувате в службата

Стереотипите на съзнанието често пречат на успеха

10 начина да манипулирате елегантно

Саморекламата - това тънко умение

Как да преживеете професионален гаф, без да (по)страдате

Автор на статията

Димитрана Александрова Димитрана Александрова


Споделете статията

Четете още