Фрази, които уверените хора никога не изричат пред шефа и колеги

Самочувствието се оказва решаващо за ефективността при двама служители с еднакви способности

"Точният човек" е новият специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за свободни работни места.

Самоуверените хора напредват по-бързо в професията и се изкачват по-високо в служебната йерархия. Сигурно не се съмнявате в това твърдение. Специалистите по кариерно развитие, които години наред изследват лидери и служители, постигащи успех, казват, че за тях са им напълно чужди поне 10 фрази. Тъкмо това е причината тези хора да не допускат нещо да ги спира и постигат устремено целите си.

Повечето от фразите са отричащи. Вероятно милион пъти сте чували, че негативното мислене е убиец на самочувствието. Не можете да се развивате, ако към всичко подхождате с предварителна нагласа за провал.

Самоувереният човек не казва "Това не е честно" нито на глас, нито на ум. Той знае, че животът обикновено не е честен. Не се оплаква, че е положил усилия, обаче успехът му се изплъзнал, или че не е получил похвала от шефа. Просто се заема отново, за да постигне резултати и е сигурен, че следващ път ще му се получи, защото вярва в силите и способностите си.

"Мразя си работата" също не е негова фраза. Ако установи, че мрази работата, той започва да търси нова. Ако пък обстоятелствата го принуждават да не сменя работата си точно сега, не се тюхка, а се старае да постигне максималното. Междувременно не пропуска да се оглежда за позиция, на която ще бъде удовлетворен. Всичко друго само ще го забави по пътя нагоре.

Щом си казвате "Нямам друг избор", не изпитвате достатъчно увереност в себе си. Винаги има много възможности, длъжни сте да ги потърсите. Като си повтаряте, че няма, сами ограничавате мисленето си.

Никога не си казвайте и "Това е невъзможно", без 100 пъти да сте премислили. Трудностите са предизвикателства, от които самоувереният не се плаши, а намира начин да преодолее.

"Не мога да го направя" означава да признаете, че нямате нужните знания, опит, сили. Ами ако наистина е така, положете усилия, за да ги придобиете. Изградете вашето самочувствие, като започнете да казвате "Мога да го направя". С течение на времето ще повярвате, че сте в състояние да постигнете всичко, което поискате, съветват експертите по личностно развитие. Ако имате нужда от доказателства, за да се нахъсате, направете списък с всички неща, които сте усвоили и превъзмогнали. Сигурно в живота ви има достатъчно примери, че може да преодолеете всяко предизвикателство.

От същата поредица е вредната фраза "Не знам как". Я си спомнете нещо елемантарно - не сте умеели да ходите, но сте се научили. Не сте познавали буквите, но сте започнали да четете. И да шофирате не сте могли, и всичко в сегашната професия ви е било неизвестно, пък сте положили усилия и сте го усвоили. Като погледнете така на живота, излиза, че всичко, което някога сте правили, е изисквало определено време, за да бъде научено. Така е и със следващото, с което се заемете. Накратко, като не знаете как, разберете. Или намерете някой, който знае, за да ви помогне. Най-успешните хора смятат, че постоянно трябва да се самоусъвършенстват, да търсят новите познания и умения, защото те са начинът да постигат повече.

"Трябваше да го направя по друг начин" е фраза, която можете да изречете и веднага след нея да формулирате кой е този друг начин. Така ще сте се поучили от грешката. Само да се упреквате не е продуктивно и руши увереността ви.

"Нямам достатъчно време" е оправдание за онези, които най-често ги мързи или са нерешителни. Хората, които вярват в себе си, си определят приоритети и се стремят да ги постигнат дори с цената на лишения.

Някои утвърждаващи фрази също са доста опасни.

Например "Това се прави по този начин" ви кара да зациклите. Колкото по-отворен е умът ви, колкото по-лесно приемате новото, толкова повече шансове за успех имате. Ако често си мислите, че знаете точно как се правят нещата, самоувереността ви е достигнала равнище, в което вече ви вреди. Иначе казано, самозабравили сте се.

Да си мислите, че колегите или конкурентите ви са глупави и некадърни, не показва здравословна доза самоувереност. По-вероятно е те да са достатъчно интелигентни, за да разпознаят същите възможности като вас, и достатъчно способни, за да се стремят да ги оползотворят. Подценяването им ще ви забави, защото означава, че не сте отчели обективната обстановка.

В "Точният човек" - новия специален проект на "24 часа", можете да прочетете още:

Вредните митове за успеха

3 грешки на шефа, а щетите за вас

Пътят и към служебния ад е постлан с добри намерения

Кога да печелите с тактика "умряла лисица"

Защо е тъпо да кажете на колега "Успокой се"

За успеха е най-важно с кого си другарувате в службата

Стереотипите на съзнанието често пречат на успеха

10 начина да манипулирате елегантно

Саморекламата - това тънко умение

Как да преживеете професионален гаф, без да (по)страдате

И с дребни закъснения рушите репутацията си

Ако всеки понеделник ви е черен понеделник

Автор на статията

Димитрана Александрова Димитрана Александрова


Споделете статията

Четете още