ЕС ще отчита всяка година изпълнението на решението за помощта за Украйна

Европейската комисия ще изготвя всяка година доклад за изпълнението на постигнатото споразумение за осигуряване на общо 50 милиарда евро за Украйна до 2027 г., се посочва в решенията от днешното заседание на Европейския съвет.

Предвижда се държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС да обсъждат доклада и при необходимост на две години да изискват от ЕК да внесе предложения за допълнителни промени в европейския бюджет. Днешното решение сочи, че Киев ще получи 33 милиарда евро заеми и 17 милиарда евро дарение, в което може да бъдат причислени и лихвите от запорираното в ЕС руско имущество по силата на европейските санкции, съобщи БТА.

Средствата ще послужат за възстановяването на Украйна, за подобряване на живота на украинците и за допълнително сближаване на страната с ЕС, се допълва в заключенията. Отбелязва се, че за да получи средствата, Украйна трябва да запази многопартийната система, върховенството на закона, спазването на човешките права и да прилага мерки срещу корупцията, измамите и други нередности.

Автор на статията

Николай Желязков, БТА Николай Желязков, БТА


Споделете статията

Четете още