ЕК препоръча нетните емисии от парникови газове да се намалят с 90% до 2040 г.

Европейската комисия днес отправи препоръка Европейският съюз да намали нетните емисии от парникови газове с 90 на сто до 2040 г., предаде Ройтерс.

Поставената цел е съобразена с препоръките на официалните експерти, които съветват Еврокомисията по въпросите на опазването на околната среда. ЕК обаче прие да бъдат направени отстъпки от целите, заложени в стратегията за ограничаване на емисиите от вредни газове. Това стана под натиска на протестите на фермери от редица страни в Евросъюза, които се обявиха срещу новите екологични правила.

Предишният проект на Европейската комисия, видян от Ройтерс, предвиждаше селскостопанският сектор да намали с 30 на сто до 2040 г. спрямо нивата от 2015 г. и емисиите от вредни газове, които не съдържат въглероден диоксид. В окончателния вариант на предложението на Европейската комисия този текст не е включен, отбелязва агенцията, предаде БТА. 

В документа обаче е акцентирана целта за нетно намаление на емисиите от парникови газове до 2040 г. в сравнение с нивата им през 1990 г. Ройтерс съобщи по-рано за това проектопредложение на ЕК.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още